15 semne ca esti narcisist

By | September 21, 2017

Narcisistii au nevoie constanta de validare, doresc sa ii controleze pe ceilalti si au neaparata nevoie de satisfacerea nevoilor proprii.

 1. Iti place sa ii conduci pe ceilalti si sa le spui ce sa faca

In mod tipic, unui narcisist ii place sa fie intr-o pozitie de conducere, pentru ca ii poate domina pe ceilalti si isi poate satisface nevoia de confirmare constanta.

 1. Iti place sa fii in centrul atentiei

Narcisitii nu sunt buni in postura de calugari, dar pot fi actori fantastici.

 1. Nu iti place sa simti emotii

Faptul ca iti arati emotiile in prezenta altei persoane arata ca poti fi atins emotional de prieteni sau familie, ceea ce te face sa te simti vulnerabil. De aceea nu iti place sa ai emotii. Emotiile iti ameninta autonomia perfecta. Daca admiti ca ai emotii, admiti ca poti fi afectat de cineva.

 1. Iti place sa spui cuvinte urate despre oameni

In general atunci cand vorbesti despre ceilalti folosesti cuvinte urate: toti sunt prosti, urati, idioti, etc. De asemenea, poti avea tendinta de a folosi un limbaj sexual explicit.

 1. In loc sa asculti, abia astepti sa vorbesti

Narcisistii prefera conversatiile despre propria persoana, fac gesturi exagerate, vorbesc tare si nu prea sunt interesati cand ceilalti vorbesc.

 1. Ai tendinta sa iti inseli partenerul

Narcisistii au tendinta de a-si insela partenerul daca stiu ca acesta le este devotat. De asemenea, vor incerca sa ii convinga pe ceilalti sa se angajeze in acte sexuale pe care ei insisi nu le-ar face.

 1. Partenerul te paraseste dupa cateva luni

Dupa cateva luni, partenerul isi da seama ca esti narcisist si te paraseste, pentru ca principala persoana pentru tine esti intotdeauna tu.

 1. Pe unii oameni ii pui pe piedestal

Logica este ca daca gasesti o persoana pe care o admiri cu adevarat, in sinea ta speri ca ceva din perfectiunea acelei persoane se va asocia cu propria ta persoana.

 1. Totul trebuie sa fie perfect
 2. Iti place sa ii denigrezi sau sa ii pui la punct pe ceilalti

Narcisistii ii pun la punct pe ceilalti in mod intentionat pentru a mentine o imagine pozitiva despre sine. Cautarea admiratiei este ca un drog pentru un narcisist. Pe termen lung, poti avea dificultati daca ceilalti nu te admira atat cat ai vrea, astfel ca vei cauta noi cunostinte, care sa indeplineasca acest rol.

 1. Relatiile tale sunt destul de vagi si ai putine persoane (sau nici una) pe care sa le consideri cu adevarat prieteni
 2. Parintii tai te-au adorat si te-au ignorat

In general combinatia de rejectare si admiratie excesiva din partea parintilor duce la narcisism. Inconsistenta atitudinii parintilor face ca narcisistul sa caute in mod constant ceva care sa-i sustina eul.

 1. Cauti prieteni care sa te puna intr-o lumina buna sau de la care poti obtine anumite avantaje

In general iti alegi prieteni cu statut social inalt, astfel incat sa simti ca prin ei iti creste valoarea.

 1. Daca nu esti grandoman, atunci esti introvertit, hipersensibil, defensiv si anxios

Exista doua fete ale narcisismului: la un pol sunt cei super-agresivi, iar la celalalt cei introvertiti si hipersensibili. In ambele variante insa narcisistul este arogant si dispretuitor, avand tendinta de a nu lua in considerare dorintele si nevoile altora.

 1. Trebuie sa detii controlul cu orice pret

Daca nu detii controlul, te simti vulnerabil si dependent. S-ar putea sa fie nevoie sa ceri ceea ce iti doresti, iar ceilalti s-ar putea sa nu vrea sa iti indeplineasca dorintele, asa ca mai bine nu risti nimic. De aceea, daca nu controlezi situatia, te infurii.