Ce este psihiatria

By | September 21, 2017

Psihiatria este o specialitate medicala care se ocupa cu preventia, evaluarea, diagnosticul, tratamentul si reabilitarea volilor mentale. Psihiatria este practicata de medicii care au absolvit specialitatea de psihiatrie in urma unui program de rezidentiat.
Psihiatria se practica in spitale sau clinici, atat de stat cat si private. Abordarea afectiunilor mentale din punct de vedere psihiatric este o abordare medicala, dar ia in considerare si factorii biologici, psihologici si social- culturali

Tratamentul psihiatric se refera in primul rand la tratamentul medicamentos. de obicei tratamentul medicamentos- psihiatric este combinat cu tratamentul prin psihoterapie, si la ora actuala se considera ca tratamentul combinat este cel mai eficace pentru psihoze si nevroze, in timp ce pentru problemele si dificultatile psihologice care nu se inscriu in diagnosticul psihiatric, tratamentul este in principal prin psihoterapie.
Cele mai multe tulburari psihiatrice (schizofrenie, etc) sunt cronice si la ora actuala se considera ca nu pot fi vindecate ci doar ameliorate. Eficacitatea tratamentului este insa variabila de la o persoana la alta. Pe de alta parte, tulburarile, problemele si dificultatile de ordin psihologic de tipul fobii, anxietate, disfunctii sexuale, etc, sunt in mare parte curabile prin psihoterapie, uneori in conjunctie cu medicatia.