Ce fac daca nu imi place psihoterapeutul la care merg

By | February 3, 2016

Nu intotdeauna va place psihoterapeutul la care mergeti. De fapt, cele mai multe persoane care apeleaza la psihoterapie au perioade in care le place si in care nu le place psihoterapeutul. Aceasta datorita mai multor factori, cum este materialul dezbatut in psihoterapie, stresul clientului sau terapeutului, sau alti factori. Aceste sentimente variabile fata de psihoterapeut sunt normale in cursul psihoterapiei.
Pe de alta parte, exista situatii in care va puteti da seama ca nu ati ales psihoterapeutul potrivit pentru dvs. De multe ori persoana devine anxioasa cand realizeaza acest lucru si uneori nu are curajul de a-i spune terapeutului ca relatia profesionala pe care o au nu este satisfacatoare. Exista si psihoterapeuti care, atunci cand clientul le spune ca ii displace, sugereaza clientului sa treaca peste asta.
De fapt, o oarecare doza de anxietate si stres este o parte normala a psihoterapiei si va veti afla in situatia in care nu veti fi intotdeauna de acord cu terapeutul dvs. Unii psihoterapeuti va vor confrunta cu credintele dvs, astfel incat sa va impinga inspre schimbarea pe care v-o doriti. Ceea ce este important este sa recunoasteti diferenta dintre stresul legat de o anumita problema asupra careia lucrati in psihoterapie, sau un dezacord minor, si chestiunile mai serioase, care pot interfera cu tratamentul dvs viitor.
In general atunci cand incepeti terapia, va veti da seama dupa primele trei sedinte daca doriti sa lucrati cu psihoterapeutul respectiv. Este nerealist sa ne gandim ca orice psihoterapeut poate lucra cu orice client, si invers. Daca nu puteti lucra cu acel terapeut, pur si simplu rugati-l sa va trimita la un coleg. Cei mai multi psihoterapeuti vor raspunde in maniera profesionista si va vor recomanda pe altcineva. Unii terapeuti intreaba ce anume va determina sa cereti o recomandare pentru a merge la altcineva, si este preferabil sa ii spuneti, pentru ca cei mai multi cauta sa vada ce anume nu v-a placut. Insa desigur, daca nu doriti sa raspundeti psihoterapeutului la aceasta intrebare, este optiunea dvs.
Exista si situatia in care mergeti la psihoterapie de mult timp si pur si simplu constatati ca dupa luni de zile nu faceti nici un progres. In aceasta situatie este bine sa discutati cu terapeutul acest aspect si sa luati in considerare schimbarea psihoterapeutului.
Gasirea unui psihoterapeut care sa lucreze “pentru” dvs si nu “impotriva” dvs este o parte importanta a procesului terapeutic. Un psihoterapeut bun va oferi sprijin si va confrunta credintele dvs atunci cand sunteti pregatit pentru asta.