Cele zece lucruri de care avem nevoie pentru a ne indragosti

By | September 25, 2017

Dragostea romantică poate părea un mister, dar nu este așa, cel puțin în majoritatea situațiilor – cercetătorii au reușit să identifice ce îi atrage pe oameni. Psihologii spun că zece factori pot explica de ce ne îndrăgostim de cineva anume:

  1. Similitudinea: Este ușor să îmi imaginez că cineva asemănător cu mine se va îndrăgosti de mine și îi va plăcea de mine.
  2. Legatura reciprocă: Cei mai mulți dintre noi dorim să fim împreună cu cineva căruia îi place de noi. Ne bucură ideea că suntem doriți. Cu alte cuvinte, dacă cuiva îi place de mine, sunt șanse să înceapă să îmi placă și mie de el/ea.
  3. Caracteristicile dezirabile: Sunt acele lucruri pe care le găsim atractive încă de la început – înfățișarea și personalitatea. Unii dintre noi sunt mai atrași de personalitatea unui potențial partener, iar alții de înfățișarea lui, dar pentru toată lumea există aspecte ale înfățișării și ale personalității care sunt importante.
  4. Acceptabilitatea socială: Pentru a ne îndrăgosti de cineva, acea persoană trebuie să facă parte dintr-o categorie de oameni pe care o considerăm acceptabilă. Normele sociale limitează categoria de oameni de care ne îndrăgostim, funcție de cât de acceptabil este din punct de vedere cultural. Aceste norme variază semnificativ în decursul istoriei omenirii.
  5. Îndeplinirea nevoilor: Pentru unii dintre noi este important să ne simțim apropiați și intimi cu cineva, pentru alții este important ca partenerul potențial să ne aducă o îmbunătățire a statutului social. În orice caz, ne îndrăgostim de cineva care îndeplinește o anumită nevoie pe care o avem.
  6. Situația de excitare: Nu este vorba despre sex, ci despre situații care determină adrenalină. Atunci când ne îndrăgostim se secretă adrenalină, exact ca în situațiile stresante, excitante sau periculoase, iar aceasta este o experiență care ne leagă de celălalt.
  7. Factorul X: Cineva trebuie să aibă o anumită calitate specială pentru a ne îndrăgosti de el/ea. Pentru unii dintre noi această calitate poate fi forma ochilor, pentru alții este un simț al umorului dezvoltat. Pentru toată lumea există anumite caracteristici specifice care fac să ne îndrăgostim.
  8. Dorința de relație: Pentru a ne îndrăgosti trebuie să ne aflăm într-un moment al vieții în care ne dorim o relație. Un exemplu este situația în care o persoană tocmai a ieșit dintr-o altă relație.
  9. Timpul petrecut cu celălalt: Exclusivitatea este esențială pentru a ne îndrăgosti. Trebuie să petrecem timp împreună, numai noi doi, pentru a ne putea apropia unul de altul.
  10. O undă de mister: tindem să fim atrași de oamenii cu care petrecem mult timp împreună, dar ne intrigă persoanele misterioase. De aceea suntem atrași de oameni din altă cultură, sau de oameni din închisoare, de exemplu.