Copilul adoptat

By | September 20, 2017

Adoptia copiiilor

Tot mai multi copii sunt adoptati in fiecare an. Adoptia ajuta multi din acesti copii sa se integreze si sa creasca in familii permanente.

Parintii care adopta un copil se intreaba de multe ori daca, cand si cum ar trebui sa afle copilul lor ca este adoptat. De asemenea doresc sa stie daca copilul are probleme speciale.
Psihiatrii si psihoterapeutii in general recomanda ca parintii adoptivi sa ii spuna copilului ca este adoptat, intr-un fel pe care copilul sa il poate intelege.
Exista doua puncte de vedere referitoare la momentul in care copilului ar trebui sa I se spuna ca este adoptat. Multi experti cred ca copilului trebuie sa i se spuna cat de devreme posibil ca este adoptat. Astfel copilul poate accepta si integra conceptul ca este adoptat. Alti experti sunt insa de parere ca a spune prea devreme unui copil ca este adoptat ar putea duce la confuzie daca copilul nu poate intelege informatiile furnizate. Acesti experti cred ca este bine ca copilul sa fie mai mare atunci cand i se spune.
In orice caz, copilul trebuie sa afle despre adoptie de la parintii adoptivi. Aceasta ajuta la mesajul ca adoptia este un lucru bun si ca copilul poate avea incredere in parintii sai. Daca copilul afla accidental despre adoptie din alta parte s-ar putea sa isi piarda increderea in parinti.

Identitatea copilului si adoptia

Copiii adoptati pot dori sa vorbeasca despre adoptia lor si parintii ar trebui sa incurajeze acest proces. Exista carti in librarii care sunt o lectura foarte buna pentru copiii adoptati. Copiii pot raspunde in mod diferit atunci cand afla ca sunt adoptati. Sentimentele si raspunsul lor depinde de maturitatea lor emotionala. Copilul poate nega adoptia si crea fantezii in jurul ei. Multi copii cred ca au fost abandonati pentru ca au fost rai sau ca au fost rapiti. Daca parintii discuta cu copilul deschis si in mod pozitiv despre adoptie, aceste ingrijorari ale copilului vor disparea.

Toti adolescentii trec printr-o perioada de lupta cu propria identitate, intrebandu-se cum se vor integra in familie, cu colegii si restul lumii. Aceasta lupta este mai intensa pentru copiii adoptati, mai ales daca provin din alta tara sau cultura. In adolescenta copilul adoptat tinde sa devina din ce in ce mai interesat de parintii sai naturali. Aceasta curiozitate este normala si acest lucru nu inseamna ca isi respinge parintii adoptivi. Unii adolescenti doresc sa cunoasca identitatea parintilor lor naturali. Parintii adoptivi pot raspunde lasand adolescentul sa stie ca este in regula sa il intereseze aceste lucruri, si cand sunt intrebati este bine sa ii furnizeze adolescentului informatiile pe care le doreste.

Problemele copiiilor adoptati

Unii copii adoptati pot dezvolta probleme comportamentale sau emotionale. Aceste probleme pot fi rezultatul incertitudinilor legate de adoptie. Copiii care sunt intens preocupati de adoptie necesita evaluare. Psihiatrul sau psihoterapeutul poate determina daca este nevoie de psihoterapie sau consiliere pentru copil si/ sau familie.