Copilul care minte

By | September 20, 2017

Onestitatea si lipsa de onestitate sunt invatate acasa. Parintii sunt adesea ingrijorati daca copilul lor minte.

Minciuna care probabil nu este o problema serioasa
Copiii mici, in varsta de 4-5 ani adesea spun povesti de diverse feluri, care pot fi catalogate drept minciuni. Aceasta este o activitate normala, pentru ca copiii mici spun povesti de dragul povestilor si pentru a se distra. Acesti copii pot sa nu faca foarte clar distinctia intre realitate si fantezie.

Copilul mai mare si adolescentul pot spune minciuni cu scopul de a le servi la ceva anume sau pentru a nu isi asuma responsabilitatea privitoare la faptele lor. Parintii trebuie sa raspunda la minciunile izolate vorbind cu copilul despre importanta adevarului, onestitatii si increderii.

Minciuna care poate indica probleme emotionale

Unii copii, care stiu diferenta intre adevar si minciuna, spun povesti elaborate care par adevarate. Copiii si adolescentii spun de obicei aceste povesti cu entuziasm pentru ca primesc multa atentie atunci cand mint.

Alti copii si adolescenti, care altfel par responsabili, cad in capacana mintitului repetitiv. Adesea simt ca minciuna este calea cea mai usoara pentru a se descurca cu cererile parintilor, profesorilor sau prietenilor. De obicei acesti copii nu inceraca sa fie rai sau malitiosi, dar minciuna repetata a devnit un obicei prost

Exista si copii sau adolescenti care nu sunt deranjati de faptul ca mint sau profita de pe urma altora. Alti adolescenti pot minti frecvent pentru a acoperi o problema mai serioasa. De exemplu, un adolescent care are o problema serioasa cu alcoolul sau drogurile va minti repetat pentru a ascunde adevarul legat de persoanele cu care au fost, unde au fost, ce faceau si pe ce s-au dus banii.

Ce se poate face daca un copil sau adolescent minte

Parintii sunt cele mai importante modele pentru copiii lor. Atunci cand un copil sau adolescent minte, parintii trebuie sa aiba cu copilul sau adolescentul o discutie serioasa privitoare la:

–          diferenta intre fictiune si realitate, intre minciuna si adevar

–          importanta onestitatii, atat acasa cat si in cadrul comunitatii

–          alternativele la minciuna

Tratamentul si psihoterapia pentru minciuna care ascunde probleme emotionale

Daca un copil sau adolescent dezvolta un tipar de minciuna care este serios sau repetitiv, atunci poate fi indicat ajutorul profesionist. Evaluarea copilului sau adolescentului de catre psihoterapeut ajuta copilul/ adolescentul sa inteleaga comportamentul legat de minciuna si poate furniza alte alternative pentru viitor.