Cosmarurile

By | September 20, 2017

Cosmarul este un vis care duce la un raspuns emotional neplacut, de obicei teama sau teroare, sau senzatia de durere, cadere, inecare sau moarte.

Cosmarurile sunt legate de cauze diverse:

– Cauze fizice, de exemplu febra.

– Cauze psihologice: traume psihologice sau stres, desi uneori nu au o cauza aparenta. Daca a existat o experienta traumatica in viata persoanei, aceasta experienta va fi probabil retraita in cosmaruri.

– Boli mentale.

– Efectele secundare ale unor medicamente si droguri cum sunt: amfetaminele, antidepresivele, cocaina, antihipertensivele, medicatia administrata pentru boala Parkinson, levodopa, prozac si effexor.

Simptomele in cosmaruri

Cosmarurile ocazionale sunt ceva uzual, dar cosmarurile recurente pot interfera cu somnul si din acest motiv persoanele care au frecvent cosmaruri apeleaza la ajutor medical.

Cosmarurile apar cel mai frecvent in faza REM a somnului.

In timpul cosmarului persoana de obicei se misca si se trezeste datorita visului inspaimantator, adesea amintindu-si foarte viu experienta din vis. La trezire poate apare o frecventa cardiaca crescuta si simptome de anxietate, cum este transpiratia. De obicei exista teama de a readormi pentru a nu avea un nou cosmar. Atunci cand cosmarurile se repeta des apare lipsa de somn si anxietatea, astfel incat scade eficienta persoanei in general.

Aproximativ 3% dintre adulti au cosmaruri recurente, iar 1% din adulti au cosmaruri o data sau de doua ori pe saptamana. La copii cosmarurile pot apare cu o frecventa intre 10 si 50%.

Studentii au de obicei 4-8 cosmaruri pe an, iar in mod normal la adult exista 1-2 cosmaruri pe an.

Tratamentul cosmarurilor

Un tratament propus recent este acela al repetitiei imageriei. Aceasta abordare pare sa reduca efectele cosmarurilor si altor tulburari legate de stres, cum este sindromul de stres postraumatic.

Pentru indepartarea cosmarurilor este neecsar tratamentul stresului si anxietatii. Terapia prin relaxare se prescrie in mod obisnuit. Psihoterapia ajuta persoana sa se descurce cu stresul, ajutand la gestionarea temelor cosmarurilor si la ameliorarea recurentei viselor. In general tratamentul are succes.