Cum sa ne schimbam orarul de somn

By | February 3, 2016

E nevoie sa va treziti devreme pentru a merge la serviciu sau pentru a face jogging? Sau v-ati dat somnul peste cap dupa ce ati calatorit cu avionul? Sau pur si simplu doriti sa va treziti dis-de-dimineata?
Iata cateva modalitati prin care va puteti schimba orarul de somn:
Faceti schimbari gradate
Cea mai buna modalitate pentru a va schimba orarul de somn este gradat, adica cu intervale de cate 15 sau 30 de minute. In prima zi, treziti-va cu 15 minute mai repede. Dupa o saptamana, treziti-va cu inca 15 minute mai repede, si asa mai departe. Nu va alarmati daca nu va treziti plin de energie. Cei mai multi oameni sunt inca somnorosi atunci cand se trezesc din somn.
Fiti consecvent
Cheia schimbarii orarului de somn este consecventa. Aceasta inseamna sa va tineti de orarul stabilit, inclusiv in weekend.
Camera trebuie sa fie intunecoasa seara si luminoasa dimineata
Ritmurile noastre circadiene sunt influentate de lumina si intuneric. Noapte trageti perdelele sau jaluzelele, astfel incat sa fie intuneric in camera. Dimineata deschideti geamul si faceti lumina in camera.
Purtati ochelari de soare
Purtati ochelari de soare dupa-amiaza si seara devreme, astfel incat sa va fie somn. Ochelarii de soare pacalesc creierul, astfel incat sa creada ca a venit vremea de culcare.
Ridicati-va din pat daca nu puteti dormi
Nu stati in pat, intorcandu-va de pe o parte pe alta, mai ales daca sunteti agitat. Ridicati-va din pat si faceti ceva plicticos sau relaxant. Daca nu va puteti scoate ceva din minte, scrieti acel lucru pe o foaie de hartie.
Nu va setati ceasul desteptator mai repede decat doriti sa va treziti
Nu ajuta sa va setati alarma ceasului mai repede decat doriti sa va treziti. Chiar daca mai dormiti dupa ce a sunat ceasul, calitatea somnului nu este cea mai buna. Puneti ceasul sa sune la ora la care vreti sa va treziti.
Urmati regulile de igiena a somnului
Daca aveti probleme sa adormiti, nu mai beti cafea cu 12 ore inainte sa va culcati, si nu faceti exercitii fizice cu 4-5 ore inainte de va culca. Nu faceti lucruri stresante sau stimulante inainte de culcare.