Dependenta de jocuri video

By | September 20, 2017

Jocurile video si impactul asupra copilului

Jocurile video/ pe calculator au devenit o activitate foarte populara pentru oamenii de toate varstele. Multi copii si adolescenti petrec foarte mult timp jucand aceste jocuri. Jocurile video sunt o afacere de miliarde de dolari, mai mult decat filmele si dvd-urile. Jocurile video au devenit foarte sofisticate si realiste. Unele jocuri se joaca prin conectarea la internet, ceea ce permite copiiilor si adolescentilor sa se joace cu adulti si copii necunoscuti.

In timp ce unele jocuri video au un continut educational, multe din jocurile foarte populare au teme negative si promoveaza

–          omorarea oamenilor si animalelor

–          utilizarea si abuzul de droguri si alcool

–          comportamentul criminal, lipsa de repsct fata de lege si autoritate

–          exploatarea sexuala si violenta sexuala fata de femei

–          stereotipurile rasiale, sexuale si de gen

–          limbajul obscen si gesturile obscene

Exista tot mai multe cercetari referitoare la efectul jocurilor video asupra copiiilor. Unele jocuri video promoveaza invatarea, rezolvarea de probleme si ajuta la dezvoltarea coordonarii si abilitatilor fine motorii. Oricum, exista semne de intrebare privitoare la efectul jocurilor violente asupra tinerilor care joaca jocuri video in mod excesiv.
Studiile asupra copiiilor expusi la violenta au aratat ca ei devin imuni la ororile violentei, imita violenta pe care o vad si arata un comportament tot mai agresiv pe msaura ce expunerea la violenta este to mai mare. Unii copii accepta violenta ca modalitate de rezolvare a problemelor. Studiile arata de asemenea ca cu cat mai realista si repetata este expunerea la violenta, cu atat este mai mare impactul asupra copiiilor. In plus, copiii cu probleme emotionale, de comportament sau invatare sunt mai influentati de imaginile violente.

Probleme si simptome la copilul dependent de jocurile video

Copiii si adolescentii pot deveni foarte implicati si chiar obsedati de jocurile video. Petrecerea unui timp foarte indelungat in jucarea acestor jocuri poate crea probleme si duce la:

–          abilitati sociale scazute

–          lipsa de timp pentru familie, scoala si hobby-uri

–          performante scolare scazute

–          obezitate

–          comportament si gandire agresiva

Ce este important pentru parinti

Parintii isi pot ajuta copiii sa se bucure de jocurile video si sa evite aceste probleme prin:
–          informarea proprie in legatura cu continutul jocului

–          selectarea jocurilor adecvate

–          jucarea jocului impreuna cu copilul pentru a vedea in ce consta continutul jocului

–          stabilirea unor reguli clare legate de continutul jocului si durata de joaca, atat acasa cat si in alta parte

–          prevenirea copilului in legatura cu pericolele potentiale ale internetului, respectiv ale contactelor pe internet si relatiilor pe internet ca urmare a jocurilor online
–          discutarea cu alti parinti a regulilor privind jocurile video

–          amintiti-va ca sunteti un model pentru copilul dvs, si aceasta include jocurile pe care le jucati ca adult

Tratament si psihoterapie pentru copiii dependenti de jocuri video

Daca parintii sunt ingrijorati ca copilul lor petrece prea mult timp jucand jocuri video si pare preocupat sau obsedat de jocurile video agresive sau violente, trebuie sa stabileasca initial niste limite- de exemplu jocul paote fi jucat numai dupa ce copilul a terminat temele de casa pentru scoala- si sa incerce sa incurajeze copilul sa participe la alte activittai. Daca comportamentul copilului continua si copilul este afectat de jocurile video, poate fi necesara consultatia la psihoterapeut.