Minciuna la adolescent

By | September 21, 2017

Onestitatea si lipsa de onestitate sunt invatate acasa. Parintii sunt adesea ingrijorati daca copilul lor minte.

Minciuna care probabil nu este o problema serioasa

Unii adolescenti descopera ca minciuna poate fi considerata acceptabila in anumite situatii, de exemplu atunci cand nu ii spui prietenului sau prietenei motivele adevarate pentru care vrei sa te desparti de el/ ea, fiindca nu vrei sa ii ranesti sentimentele. Alti adolescenti mint pentru a-si proteja intimitatea sau pentru a-I ajuta sa se simta separati psihologic de parinti si independenti fata de ai, asa cum sunt minciunile referitoare la faptul ca s-au strecurat noaptea afara din casa pentru a se intalni cu un prieten.

Minciuna care poate indica probleme emotionale

Exista si copii sau adolescenti care nu sunt deranjati de faptul ca mint sau profita de pe urma altora. Alti adolescenti pot minti frecvent pentru a acoperi o problema mai serioasa. De exemplu, un adolescent care are o problema serioasa cu alcoolul sau drogurile va minti repetat pentru a ascunde adevarul legat de persoanele cu care au fost, unde au fost, ce faceau si pe ce s-au dus banii.

Ce se poate face daca un adolescent minte

Parintii sunt cele mai importante modele pentru copiii lor. Atunci cand un adolescent minte, parintii trebuie sa aiba cu adolescentul o discutie serioasa privitoare la:

–          diferenta intre fictiune si realitate, intre minciuna si adevar

–          importanta onestitatii, atat acasa cat si in cadrul comunitatii

–          alternativele la minciuna

Tratamentul si psihoterapia pentru minciuna care ascunde probleme emotionale

Daca un adolescent dezvolta un tipar de minciuna care este serios sau repetitiv, atunci poate fi indicat ajutorul profesionist. Evaluarea  adolescentului de catre psihoterapeut ajuta copilul/ adolescentul sa inteleaga comportamentul legat de minciuna si poate furniza alte alternative pentru viitor.