Oneirofrenia

By | September 21, 2017

Oneirofrenia este o stare halucinatorie, ca de vis, produsa de deprivarea prelungita de somn, deprivarea senzoriala sau droguri. Oneirofrenia are cateva din caracteristicile schizofreniei, ca de exemplu starea de confuzie, dar fara sa existe simptomele disociative tipice schizofreniei.

Persoanele afectate de oneirofrenie au senzatia unei realitati ca de vis, care in forme extreme poate progresa spre delir si halucinatii. Ca urmare se considera ca oneirofrenia este o forma acuta de psihoza asemanatoare schizofreniei si care se remite in 60% din cazuri in decurs de aproximativ 2 ani. Se estimeaza ca 50% din pacientii cu schizofrenie prezinta oneirofrenie cel putin o data in decursul vietii.

Este interesant de notat faptul ca pacientii cu oneirofrenie sunt rezistenti la insulina si atunci cand primesc o injectie cu glucoza sau glucoza in perfuzie au nevoie de 30-50% mai mult timp pentru ca glicemia sa se reintoarca la normal. Nu se stie care este cauza acestui lucru, dar a fost lansata ipoteza conform careia rezistenta la insulina s-ar datora prezentei unui antagonist al insulinei in sange in timpul psihozei.