Ortorexia nervoasa

By | September 21, 2017

Ortorexia nervoasa nu este un diagnostic oficial de tulburare de comportament alimentar. Numele de ortorexie nervoasa a fost inventat de medicul Steven Bratman pentru a descrie tulburarea de comportament alimentar in care persoana este fixata numai pe consumarea mancarurilor considerate adecvate sau pure/ superioare calitativ.

Persoanele care sufera de ortorexie nervoasa se simt superioare celorlaltora care mananca alimente “inadecvate” care includ alimente non-organice si in general alimente gasite in magazinele obisnuite si nu in magazinele naturiste.

Ortorexicii isi fac griji cat de mult sa manance, ce sa manance, cum sa pregateasca mancarea in mod adecvat, cum sa obtina alimente pure si de calitate. Consumarea alimentelor adecvate devine unul din principalele scopuri in viata. Calitatea persoanei si bunatatea sa sunt evaluate functie de ceea ce mananca sau un mananca. Valorile personale, prieteniile, scopurile in cariera si relatiile devin mai putin importante decat calitatea mancarurilor consumate.

Tratamentul ortorexiei este prin psihoterapie. Un tip de tulburare asociata ortorexiei si oarecum similara este tulburarea de tip obsesiv- compulsiv.