Pica

By | September 20, 2017

Ce este pica?

Pica este mâncatul persistent de substanţe non-nutritive o perioadă de cel puţin o lună. Substanţele ingerate de regulă tind să varieze cu varsta. Sugarii şi copiii mici mănâncă de regulă vopsea, plastic, sfoară, păr ori îmbrăcăminte. Copiii mai mari pot mânca excremente de animale, nisip, insecte, frunze, pietricele. Adolescenţii sau adulţii pot consuma argilă sau lut. Nu există aversiune faţă de mâncare. Mâncarea de substanţe nonnutritive este un element asociat şi altor tulburări mentale (de ex., tulburarea de dezvoltare pervasivă, retardarea mentală).

Simptome

Pica este frecvent asociată cu retardarea mentală. Cu toate că în unele cazuri au fost descrise deficienţe vitaminice sau minerale, de regulă nu sunt constatate nici un fel de anomalii biologice specifice. In unele cazuri, pica atrage atenţia numai când persoana prezintă vreuna din diversele complicaţii medicale generale care pot surveni (de ex., intoxicaţia cu plumb, ca rezultat al ingestiei de vopsea sau de plastic imprimat cu vopsea, probleme intestinale de natura mecanică, ocluzie intestinală ca rezultat al unor tumori cu gheme de păr, perforaţie intestinală ori infecţii, precum toxoplasmoza şi toxocariaza, ca rezultat al ingestiei de fecale sau pământ).

Saracia, neglijenţa, lipsa de supraveghere parentală şi întârzierea în dezvoltare cresc riscul pentru această tulburare. .

Frecventa

Pica este mai frecventă la copiii mici şi, ocazional, la femeile gravide.

Evoluţie

Pica poate debuta în perioada de sugar. în cele mai multe cazuri, tulburarea durează probabil mai multe luni şi apoi se remite. Ocazional, se poate continua în adolescenţă ori, mai rar, în perioada adultă.