Relatiile care functioneaza

By | September 21, 2017

Cuplurile care apeleaza la psihoterapie doresc sa schimbe ceva in relatia dintre ei. Problemele din cuplu variaza de la comunicarea defectuoasa la suferinta si violarea increderii.

Exista insa o serie de caracteristici ale relatiilor de succes:

Prietenia: in cuplurile in care exista o buna relatie de prietenie relatia dintre cei doi are in general durata mare.

Umorul: cei care rad impreuna au sanse mai mici sa se certe, iar daca apare o cearta aceasta are sanse sa fie aplanata mult mai repede.

Comunicarea: aceia care isi exprima deschis sentimentele se descurca mai bine cu situatiile frustrante.

Impartirea sarcinilor: atunci cand sarcinile legate de gospodarie si copii sunt impartite intre partenerii din cuplu exista o sansa mai mica de aparitie a resentimentelor legat de ceea ce ar putea fi perceput ca “nedrept”.

Intimitatea sexuala: cuplurile in care sunt satisfacute nevoile sexuale au o longevitate mult mai mare.

Afectiunea: cuplurile care au contact fizic intr-un fel sau altul pe parcursul zilei par sa fie cei mai fericiti. Nu este nevoie ca aceste momente sa conduca la un act sexual, sunt pur si simplu modalitati de a spune “te iubesc” fara cuvinte.

Lipsa criticilor constante, invinovatirii celuilalt, apararii si dispretului.Cuplurile in care exista un nivel crescut al criticilor si mecanismelor de aparare de obicei sfarsesc prin divort.

Prieteni comuni si separati: partenerii care au si prieteni proprii, nu doar comuni, au o sansa mai mare de pastrare a echilibrului individual.

Increderea: daca partenerii din cuplu fac ce spun si spun ce fac se creaza o atmosfera de incredere.

Viziunea asupra relatiei: daca cei doi isi pot imagina cum vor fi impreuna peste un an sau peste zece ani, care sunt scopurile relatiei lor, atunci sansa de a ramane impreuna creste exponential.