Schizofrenia la copil

By | September 20, 2017

Ce este schizofrenia

Schizofrenia este o boala psihica grava care duce la gandire bizara, sentimente ciudate si comportament neobisnuit. Este neobisnuita la copii si dificil de recunoscut in primele faze.

Cauzele schizofreniei

Cercetarile recente sugereaza faptul ca este vorba despre o combinatie de modificari la nivelul creierului, si factori biochimici, genetici si de mediu.
Schizofrenia este o boala care dureaza intreaga viata, dar care poate fi controlata.

Simptomele in schizofrenie

Simptomele copiiilor si adolescentilor cu schizofrenie pot fi diferite de simptomele schizofreniei la adult. Urmatoarele simptome si comportamente pot apare la copilul sau adolescentul cu schizofrenie:

–          halucinatii vizuale si auditive

–          comportament si vorbire ciudate, excentrice

–          ganduri si idei neobisnuite sau bizare

–          confuzia intre televizor, vise si realitate

–          gandire confuza

–          dispozitii extreme

–          ideea ca oamenii vor da il prinda, sau vorbesc despre el, respectiv paranoia

–          anxietate si teama extrema

–          dificultati de relationare si de a-si mentine prietenii

–          izolare

–          declinul igienei personale

Comportamentul copiiilor cu schizofrenie se poate modifica treptat in timp. De exemplu, copiii care se bucurau de relatiile cu altii incep sa devina retrasi ri timizi si par sa fie in lumea lor. Uneori copiii vorbesc despre temeri si idei ciudate. Pot incepe sa spuna lucruri care nu nici un sens. Aceste prime simptome s-ar putea sa fie observate in primul rand de catre profesori.

Tratament si psihoterapie in schizofrenie la copil si adolescent

Copiii cu schizofrenie trebuie sa aiba o evaluare completa. Psihiatrul va face o evaluare si va diagnostica schizofrenia la copil sau adolescent. Copiii cu schizofrenie au nevoie de un plan de tratament complex. Se foloseste o combinatie de medicatie, psihoterapie individuala, psihoterapie de familie si programe de activitate specializate. Medicatia trebuie urmarita de catre medicul psihiatru, iar psihoterapia este condusa de un psihoterapeut specializat.