Sindromul Asperger

By | September 20, 2017

Ce este sindromul sau tulburarea Asperger?

Tulburarea Asperger este termenul folosit pentru o tulburare specifica de dezvoltare, caracterizata de probleme de dezvoltare a abilitatilor sociale si comportamentului social. In trecut multi copii cu sindrom Asperger au fost diagnosticati ca avand autism sau alt sindrom cu tulburari comportamentale. Desi autismul si sindromul Asperger au anumite asemanari, ele sunt afectiuni diferite. Din acest motiv copiii suspecti de una sau alta din aceste afectiuni au nevoie de o evaluare atenta.

Manifestari in sindromul Asperger

In general, un copil cu Asperger functioneaza la un nivel mai bun decat copilul cu autism. De exemplu, multi copii cu sindrom Asperger au un coeficient de inteligenta normal. In timp ce multi copii cu autism nu reusesc sa isi dezvolte limbajul sau dezvoltarea limbajului este intarziata, copiii cu tulburare Asperger invata sa vorbeasca de obicei la varsta de doi ani, desi tiparele lor de vorbire pot fi destul de ciudate.
Cei mai multi copii suferind de sindrom Asperger au dificultati de interactiune cu alti copii. Ei au tendinta de a fi singuratici si de a dezvolta comportamente excentrice. De exemplu, un copil cu Asperger poate petrece ore bune in fiecare zi numarand masinile care trec pe strada sau urmarind doar canalul meteo la televizor.
In acest tip de tulburare apar frecvent si dificultati de coorodonare si adesea acesti copii au nevoie de educatie speciala.

Cauzele sindromului Asperger

Desi cauzele sindromului Asperger nu sunt inca cunoscute, cercetarile augereaza faptul ca ar putea exista o agregare familiala. Copiii cu Asperger au de asemenea un risc mai mare de dezvoltare a altor afectiuni psihiatrice, incluzand depresia, tulburarea de deficit de atentie, schizofrenia si tulburarea obsessiv- compulsiva.

Tratament si psihoterapie in sindromul Asperger

Psihoterapeutii care se ocupa de copii cu sindrom Asperger si autism au in general o pregatire speciala in domeniu. De obicei se lucreaza cu intreaga familie cu scopul realizarii unui plan de tratament efiace.

Cel mai eficace tratament la ora actuala implica o combinatie de psihoterapie, educatie speciala, modificare comportamentala si psihoterapie de suport pentru familie. Unii copii cu sindrom Asperger pot beneficia de pe urma medicatiei.

Evolutia sindromului Asperger

Evolutia sindromului Asperger este in general mai buna decat a autismului. Datorita nivelului inalt de functionare intelectuala, multi din acesti copii reusesc sa termine liceul si chiar facultatea. Desi problemele de interactiune si constienta in general persista, copiii cu Asperger pot realiza relatii de durata cu familia si prietenii.