Sindromul de stres posttraumatic la copil

By | September 20, 2017

Stressul si sindromul de stress postraumatic la copil si adolescent

Toti copiii si adolescentii trec prin experiente stressante, care ii pot afecta atat fizic cat si emotional. Reactia lor la stress este de obicei de scurta durata, si se recupereaza fara probleme. Un copil sau un adolescent care trece printr-o experienta catastrofica poate sa dezvolte probleme ulterioare cunoscute sub numele de sindrom de stress postraumatic. Evenimentul stressant poate fi o situatie in care a fost amenintata viata cuiva sau in care a avut loc o leziune serioasa (de exemplu sunt victimele sau martorii unui abuz fizic, abuz sexual, violenta in familie sau comunitate, accident de masina, dezastru natural- cutremur, inundatie, etc, diagnosticul de boala cronica severa). Riscul de aparitie a sindromului de stress postraumatic la copil este legat de gravitatea traumei, de faptul daca trauma este repetata, apropierea copilului de venimentul traumatic, relatia sa cu victima.

Simptomele in sindromul de stress postraumatic

Dupa trauma, copilul poate fi initial agitat sau confuz. De asemenea poate aparea frica intensa, neajutorare, manie, tristete, oroare sau negare. Copiii care trec prin traume repetate dezvolta un fel de “amorteala” emotionala cu scopul de a bloca durerea. Aceasta se numeste disociere. Copiii cu sindrom de stress postraumatic evita situatiile sau locurile care le reamintesc de evenimentul traumatic. De asemenea pot deveni mai putin responsivi din punct de vedere emotional, depresivi, retrasi si mai detasati de sentimentele lor.

Un copil cu sindrom de stress postraumatic poate de asemenea re-trai evenimentul traumatic prin:

– amintiri frecvente ale evenimentului, jocuri in care o parte din trauma este repetata iar si iar

– visuri suparatoare si cosmaruri

– actiuni si sentimente de parca experienta s-ar repeta din nou

– simptome fizice si emotionale care amintesc de evenimentul traumatic

Copiii cu sindrom de stress postraumatic pot prezenta urmatoarele simptome:

  • Ingrijorare ca s-ar putea sa moara la o varsta tanara
  • Pierderea interesului in diverse activittai
  • Simptome fizice cum sunt durerea de cap sau stomac
  • Reactii emotionale mai bruste si extreme
  • Iritabilitate sau explozii de furie
  • Probleme de concentrare
  • Comportament infantil
  • Stare de alerta continua
  • Comportamente repetate care amintesc de evenimentul traumatic

Tratament si psihoterapie in sindromul de stress postraumatic la copil

Simptomele sindromului de stress postraumatic pot dura de la cateva luni la cativa ani. Cea mai buna abordare este prevenirea traumei. Odata ce trauma a aparut, interventiile imediate sunt esentiale. Suportul din partea parintilor, prietenilor si scolii este important. Trebuie realizat un sentiment de siguranta. Psihoterapia individuala, de grup sau de familie, care permite copilului sa vorbeasca, sa deseneze, sa se joace sau sa scrie despre evenimentul traumatic este de ajutor. Modificarea comportamentala sau tehnicile de psihoterapie cognitiva pot reduce temerile si ingrijorarea. Medicatia poate fi utila pentru agitatie, anxietate sau depresie.