Tulburarea de personalitate dependenta

By | September 20, 2017

Ce este tulburarea de personalitate dependenta?

Persoanele cu tulburare de personalitate dependenta au in permanenta nevoie sa fie conduse de cineva, ceea ce duce la un comportament submisiv şi aderent şi la frică de separare.

Acest tipar începe prcoce în perioada adultă şi este prezent într-o varietate de contexte. Comportamentele subrnisive şi de dependenţă sunt destinate să obţină ingrijire din partea altora şi provin din faptul ca persoana se percepe pe sine ca fiind incapabila să funcţioneze adecvat, fără ajutorul altora.

Simptome in tulburarea de personalitate dependenta

Persoanele cu tulburare de personalitate dependentă au mari dificultăţi în luarea deciziilor cotidiene (de ex., ce culoare să aibă cămaşa de purtat la lucru, ori dacă să işi ia umbrela) fără o cantitate excesivă de sfaturi şi de reasigurări din partea altora. Aceste persoane  tind a fi pasive şi permit altor persoane (adesea uneia singure) să ia iniţiativa şi să-şi asume responsabilitatea celor mai multe domenii majore ale vieţii lor. Adulţii cu această tulburare depind de regulă de un părinte ori de soţ(ie) pentru a decide unde să locuiască, ce fel de serviciu să aibă şi cu care vecin să fie amic(ă). Adolescenţii cu această tulburare pot permite părinţilor lor să decidă cum să se îmbrace ei, cu cine să se asocieze, cum să-şi petreacă timpul liber şi ce fel de şcoală sau colegiu să urmeze.

Indivizii cu tulburare de personalitate dependentă se caracterizează adesea prin pesimism şi neîncredere în sine şi tind să-şi diminue capacităţile şi calităţile, şi se pot autodescrie ca „prosti”. Ei consideră critica şi dezaprobarea ca probe ale lipsei lor de valoare şi îşi pierd încrederea în ei. Pot căuta superprotecţie şi dominare din partea altora.

Funcţionarea profesională poate fi deteriorată, dacă este necesară o iniţiativă independentă. Ei pot evita posturi de răspundere şi pot deveni anxioşi când sunt confruntaţi cu luarea unor decizii.

Relaţiile sociale tind a fi reduse la cei câţiva oameni de care persoana este dependenta.

Complicatii ale tulburarii de personalitate dependenta

Poate exista un risc crescut de tulburări afective, anxioase şi adaptare. Tulburarea de personalitate dependentă apare adesea concomitent cu alte tulburări de personalitate, în special cu tulburările de personalitate borderline, evitantă şi histrionică.

Prevalenta tulburarii de personalitate dependenta

Tulburarea de personalitate dependentă se află printre cele mai frecvent raportate tulburări de personalitate întâlnite în clinicile de sănătate mentală.

Tratamentul tulburarii de personalitate dependenta

Tulburarea de personalitate dependenta se trateaza prin psihoterapie, de cele mai multe ori fiind necesara psihoterapie de lunga durata (cativa ani).