Tulburarea de personalitate histrionica

By | September 20, 2017

Tulburarea de personalitate de tip histrionic este o tulburare de personalitate caracterizata de un tipar de emotionalitate excesiva si cautare a atentiei, incluzand nevoia excesiva de aprobare si seductivitatea inadecvata, de obicei cu debut in perioada de adult.

Trasatura principala a personalitatii histrioniceeste tiparul emotional recurent si excesiv legat de comportamentul de cautare a atentiei. Persoana histrionica este dramatica, entuziasta si flirteaza mult. Poate fi provocatoare din punct de vedere sexual, dar in mod inadecvat, exprimand emotii intense in stil impresionant si este usor influentata de altii.

Femeile histrionice sunt descrise ca egoiste, centrate pe sine, auto-indulgente si foarte dependente de altii. Sunt instabile emotional si se agata de altii in contextul unor relatii imature. Adesea aceste femei se supraidentifica cu alte persoane si isi proiecteaza intentiile nerealiste si fantastice asupra altora. Patologia se agraveaza odata cu cresterea nivelului de intimitate in relatie. De multe ori femeile cu personalitate histrionica sunt foarte furioase, in mod inadecvat. Uneori au un comportament aparent suicidar, incercand sa ii manipuleze pe ceilalti.

Barbatii histrionici au identitate difuza, relatii problematice si lipsa de control a impulsurilor. Au tendinte antisociale si inclinatia de a exploata simptome fizice. Acesti barbati sunt imaturi emotional, dramatici si superficiali.

Atat femeile cat si barbatii cu tulburare de personalitate de tip histrionic au un comportament dezinhibat.

Persoanale cu aceasta tulburare functioneaza de obicei destul de bine si pot avea succes social si la locul de munca. Dar histrionismul poate afecta relatiile sociale si romantice, ca si capacitatea persoanei de a gestiona pierderile si esecurile.

In general aceste persoane ajung la tratament pentru depresie atunci cand se termina o relatie romantica. Adesea nu reusesc sa priveasca situatia din punct de vedere realist si tind sa dramatizeze si sa exagereze. De obicei responsabilitatea esecului este atribuita altora. Aceste persoane isi pot schimba frecvent slujba deoarece sunt usor de plictisit si au probleme in gestionarea frustrarii. Deoarece au nevoie de noutatea se plaseaza de multe ori in situatii riscante.

Sursa: Wikipedia