Tulburarea de personalitate narcisista

By | September 21, 2017

Tulburarea de personalitate narcisista se caracterizeaza prin grandoare, nevoia de admiratie si lipsa de empatie. Persoanele care sufera de aceasta tulburare de personalitate au un sentiment grandios de autoimportanta. In mod uzual isi supraestimeaza capacitatile si isi exagereaza realizarile, parand adesea laudarosi si exagerati. Pot afirma cu jovialitate ca si alte persoane ii valorizeaza la fel de mult precum se valorizeaza si ei pe sine si pot fi foarte surprinsi daca lauda pe care o asteapta si cred ca o merita nu vine.

Adesea, aprecierile exagerate ale propriilor realizari implica o subestimare a contributiei altora. Persoanele cu tulburare de personalitate narcisista sunt preocupate adesea de fantezii de succes nelimitat, de putere, de stralucire, frumusete sau dragoste ideala. Pot medita mult timp la admiratia si privilegiile mult asteptate si se compara pe ei insisi cu persoane faimoase sau foarte bogate. Cred ca sunt superiori altora, aparte sau unici si asteapta din partea altora sa recunoasca acest lucru. De multe cred ca nu sunt intelesi si ca trebuie sa se asocieze numai cu oameni extraordinari sau care au statut inalt, atribuind calitatea de “unici”, “dotati” sau “perfecti” celor cu care sunt asociati.

In cazul existentei unei tulburari de personalitate narcisiste, persoana in cauza crede ca necesitatile sale sunt speciale si dincolo de orizontul oamenilor comuni. Propria lor stima de sine se reflecta prin valoarea idealizata pe care o atribuie celor cu care se asociaza. Insista de obicei sa aiba de-a face numai cu persoane “de top” (doctori, avocati, coafori, instructori) ori sa fie afiliati la cele mai bune institutii, dar devalorizeaza diplomele celor care-i dezamagesc.

Persoanele care au aceasta tulburare solicita in general o admiratie excesiva. Stima lor de sine este permanent foarte fragila. Pot fi preocupati de cat de favorabil sunt vazuti de ceilalti, adesea in forma unei necesitati constante de atentie si admiratie. Se pot astepta ca sosirea lor sa fie anuntata cu surle si trambite si se mira daca cei din jur nu ii invidiaza. Pot pescui in mod constant complimente si se simt indreptatiti sa fie tratati preferential de catre cei din jur. Persoanele cu tulburare de personalitate narcisista se asteapta ca cineva sa se ocupe de ele si sunt furioase sau confuze daca acest lucru nu se intampla. De exemplu, pot considera ca nu trebuie sa stea la rand si ca prioritatile lor sunt atat de importante, incat ceilalti trebuie sa cedeze, apoi se infurie cand altii nu reusesc sa ii ajute in activitatea lor foarte importanta. Acest sentiment de indreptatire, cu lipsa de sensibilitate la dorintele si necesitatile altora, poate duce la exploatarea constienta sau fara intentie a altora. Se asteapta sa li se dea tot ce doresc sau cred ei ca le este necesar, indiferent ce poate insemna asta pentru alte persoane. De exemplu, se pot astepta la o mare daruire din partea altora si ii pot suprasolicita pe ceilalti fara vreo consideratie pentru impactul asupra vietii acestora.

Persoanele cu tulburare de personalitate narcisista tind sa isi faca prieteni sau relatii numai daca cealalta persoana este dispusa sa promoveze scopurile lor sau daca contribuie la marirea stimei lor de sine. Ii invidiaza insa pe ceilalti pentru succesele sau averea lor, cred ca ei ar merita mai bine realizarile, admiratia sau privilegiile respective. Pot devaloriza serios contributia altora, mai ales daca alte persoane au primit multumiri si laude pentru ceva ce au realizat. In general sunt caracterizati de comportamente arogante si dispretuitoare, manifestand adesea snobism, dispret sau atitudini superioare.

Vulnerabilitatea in stima de sine face ca persoanele cu tulburare de personalitate narcisista sa fie foarte sensibile la critica si frustrare. Desi pot sa nu arate acest lucru, critica ii poate obseda si ii poate face sa se simta uiliti, degradati, lipsiti de valoare si insignifianti. Astfel de experiente pot duce adesea la retragere sociala sau la un aspect umil care poate masca si proteja grandoarea.

Relatiile interpersonale ale persoanelor cu tulburare de personalitate narcisista sunt adesea deteriorate din cauza problemelor care deriva din necesitatea de admiratie si lipsa de empatie.

Desi sunt ambitiosi si aroganti, performantele lor sunt usor intrerupte de intoleranta la critica sau esec. Uneori performanta profesionala poate fi foarte scazuta, pentru ca nu isi asuma riscul de a intra in situatii competitive sau alte situatii in care este posibil esecul.