Tulburarea de personalitate schizoida

By | September 21, 2017

Tulburarea de personalitate schizoida se caracterizeaza prin detasarea fata de relatiile sociale si o exprimare foarte restransa a emotiilor in situatii interpersonale. Persoanele cu tulburare de personalitate schizoida par a fi lipsite de de dorinta de intimitate, par indiferente la ocaziile de a lega relatii si nu au prea multa satisfactie in urma faptului ca sunt membre ale unei familii sau grup social. Prefera sa isi petreaca timpul de unii singuri si aproape intotdeauna isi aleg activitati sau hobby-uri solitare, care nu implica interactiuni cu ceilalti. Prefera sarcinile mecanice sau abstracte, munca la computer si matematica. Nu prea sunt interesati de relatiile sexuale cu alte persoane si nu prea le fac placere nici un fel de activitati. De regula au o capacitate redusa de a gusta placerile senzoriale, corporale sau interpersonale, cum ar fi o plimbare pe plaja la apusul soarelui sau un raport sexual.

In general persoanele cu tulburare de personalitate schizoida nu au prieteni apropiati, decat poate cu exceptia unei rude de gradul I. Par adesea indiferenti la aprobare sau critica din partea altora si nu par deranjati de ceea ce ar putea gandi altii despre ei. Pot sa nu isi dea seama de subtilitatile normale ale interactiunilor sociale si adesea nu raspund in mod adecvat semnalelor sociale, astfel ca par a fi inapti din punct de vedere social, ori superficiali si cufundati in propriile ganduri. Prezinta de regula un fel de amabilitate exterioara dara reactivitate emotionale vizibila, si rar au expresii faciale sau gesturi de raspuns, cum ar fi zambetul sau inclinarea capului. Spun singuri ca rar simt emotii puternice, cum ar fi furia sau bucuria.

Persoanele cu tulburare de personalitate schizoida par a fi reci si distante. In rarele circumstante in care devin temporar sociabili, au sentimente care dor, in special legate de interactiunile sociale. Pot avea dificultati de exprimare a suprararii, chiar si la o provocare directa, ceea ce contribuie la impresia ca sunt lipsiti de emotii. Vietile lor par a fi adesea lipsite de directie, si par a fi dusi de val. Reactioneaza adesea pasiv la circumstante adverse si au dificultati in a raspunde adecvat evenimentelor de viata importante.

Datorita lipsei lor de aptitudini sociale, persoanele cu tulburare de personalitate schizoida au foarte putini prieteni, rar au intalniri cu persoane de sex opus si foarte rar se casatoresc. Functionarea profesionala poate fi deteriorata daca este necesara implicarea interpersonala, dar aceste persoane lucreaza foarte bine in conditii de izolare sociala.

Ca raspuns la stres pot avea scurte episoade psihotice, sau tulburarea de personalitate schizoida precede tulburarea psihotica deliranta sau schizofrenia.