Tulburarile de comportament alimentar la barbati

By | September 21, 2017

Desi tulburarile de comportament alimentar cum sunt anorexia si bulimia sunt de obicei considerate tulburari care afecteaza femeile, totusi exista destul de multi barbati diagnosticati cu tulburari de comportament alimentar. Multi barbati insa un apeleaza la psihoterapie din cauza rusinii sau datorita faptului ca au credinta ca bulimia si anorexia sunt boli ale femeilor.

Desi evolutia tulburarilor de comportament alimentar este similara la barbati si la femei, tulburarile de comportament alimentar apar de obicei mai tarziu la barbat decat la femeie.

Exista o serie de factori de risc implicati in aparitia unei tulburari de comportament alimentar specifici barbatilor: supraponderalitatea in copilarie, implicarea in sporturi in care a fi slab este o cerinta, expectantele culturale uneori intalnite la barbatii de orientare homosexuala si profesii cum sunt cele de manechin sau actor.

Atat la barbati cat si la femei curele de slabire sunt principalul factor declansator al tulburarii de comportament alimentar.

In caz de anorexie barbatii au tendinta de a exagera cu exercitiile fizice. Apare o distorsiune a imaginii corporale, persoana ajungand la convingerea ca este grasa cand de fapt este foarte slab.

Functie de gravitatea tulburarii de comportament alimentar aceasta poate fi tratata in psihoterapie individuala sau psihoterapie de grup. In unele cazuri este necesara spitalizarea, mai ales pentru ca atat in anorexie cat si in bulimie apar modificari ale proceselor metabolice care pot duce la urgente medicale ce se pot solda cu decesul.

In general psihoterapia tulburarilor de comportament alimentar este de lunga durata.