Tulburarile de comportament la copil

By | September 20, 2017

Ce este tulburarea de comportament?

Tulburarea de comportament se refera la un grup de probleme comportamentale si emotionale la tineri. Copiii si adolescentii cu aceasta tulburare au dificultati in a urma regulile si in a se comporta in societate in mod acceptabil. Adesea sunt priviti de catre alti copii si adulti ca fiind rai sau delincventi, fara ca acesti sa isi dea seama ca este vorba despre o afectiune mentala.

Cauzele tulburarii de comportament la copil si adolescent

Cauzele tulburarilor de comportament la copii si adolescenti sunt multiple, incluzand leziunile cerebrale, abuzul in copilarie, vulnerabilitatea genetica, esecul scolar si experientele de viata traumatice.

Simptomele tulburarii de comportament la copil si adolescent

Copiii si adolescentii cu tulburari de comportament pot prezenta unele din urmatoarele simptome:

–          agresivitate fata de oameni si animale

–          intimidarea sau amenintarea altora

–          initierea batailor

–          cruzime fata de oameni si animale

–          furt

–          viol

–          distrugerea deliberata de bunuri

–          pornirea de incendii

–          spargeri in casa altor persoane

–          fuga de acasa

–          chiulul de la scoala

–         minciuni
Tratament si psihoterapie pentru tulburarile de comportament

Copiii cu asemenea tulburari de comportament necesita o evaluare complexa, pentru ca in multe situatii tulburarile de comportament se asociaza cu tulburarea bipolara, anxietate, abuz de diverse substante, ADHD, dificultati de invatare,  tulburari ale gandirii.
Copiii si adolescentii care nu sunt tratati dezvolta probleme aditionale in perioada de adult, cu comportament de tip antisocial, incapacitatea de a-si mentine o slujba, probleme de relatie.

Tratamentul copiiilor cu tulburari de comportament include psihoterapia care are scopul de a invata copilul cum sa isi exprime furia in mod adecvat. La unii copii poate fi necesara medicatia. Tratamentul este in general dificil si de durata.