Tulburarile de personalitate

By | September 21, 2017

O tulburare de personalitate este un tipar durabil de experiente interne si de comportament, care deviaza considerabil de la cerintele culturale, este stabil in timp si duce treptat la deteriorare sau stres semnificativ pentru persoana in cauza.

Tipuri de tulburare de personalitate

Exista 12 tipuri de tulburare de personalitate:

 1. Tulburarea de personalitate paranoida, caracterizata de neincredere si suspiciune, intentiile celor din jur fiind interpretate ca rauvoitoare.
 2. Tulburarea de personalitate schizoida este un tipar de detasare de relatiile sociale, alaturi de o expresie emotionala foarte redusa.
 3. Tulburarea de personalitate schizotipala este definita de disconfortul acut in relatiile intime, distorsiuni cognitive si excentricitate marcata a comportamentului.
 4. Tulburarea de personalitate antisociala este caracterizata de desconsiderarea si violarea drepturilor altora.
 5. Tulburarea de personalitate borderline este un tipar de instabilitate in relatiile interpersonale, cu impulsivitate marcata, imagine de sine variabila si emotii fluctuante.
 6. Tulburarea de personalitate histrionica este marcata de emotiile excesive si incercarile de cautare a atentiei din partea altora.
 7. Tulburarea de personalitate narcisista este caracterizata de grandoare, nevoia de admiratie constanta din partea altora si lipsa de empatie fata de ceilalti.
 8. Tulburarea de personalitate evitanta este un tipar de inhibitie sociala, alaturi de sentimente de inadecvare si hipersensibilitate la orice evaluare negativa.
 9. Tulburarea de personalitate dependenta are drept caracteristici comportamentul submisiv datorat nevoii excesive de protectie din partea altora.
 10. Tulburarea de personalitate obsesiv-compulsiva se caracterizeaza prin preocuparea pentru ordine, perfectionism si control.
 11. Tulburarile de personalitate mixte, cum sunt tulburarea de personalitate pasiv-agresiva si cea de tip depresiv.

Grupe de tulburari de personalitate

Tulburarile de personalitate sunt impartite in trei grupe, pe baza similitudinilor dintre ele. Tulburarile de personalitate din grupa A includ tulburarea de personalitate paranoida, schizoida si schizotipala, persoanele cu aceste tulburari de personalitate fiind adesea bizare sau excentrice. Grupa B include tulburarile de personalitate caracterizate de teatralitate, emotionalitate si extravaganta, respectiv tulburarea de personalitate antisociala, borderline, histrionica si narcisista. Grupa C de tulburari de personalitate include tulburarea de personalitate evitanta, dependenta si obsesiv-compulsiva, aceste persoane fiind caracterizate de anxietate.

Trasaturile de personalitate

Trasaturile de personalitate sunt tipare durabile in timp de perceptie, relationare si gandire referitor la mediul inconjurator si la propria persoana, manifestate intr-o gama larga de contexte sociale si personale. Tulburarile de personalitate debuteaza in adolescenta sau la inceputul perioadei adulte. Trebuie sa deosebim insa trasaturile de personalitate de caracteristicile care apar in situatii de stres intens, precum si de starile mentale tranzitorii, cum sunt tulburarile afective sau anxioase. Anumite tulburari de personalitate, cum este tulburarea de personalitate antisociala, sunt diagnosticate mult mai frecvent la barbati decat la femei, in timp ce altele (tulburarile de personalitate histrionica, borderline si dependenta) apar mult mai frecvent la femei.