Ar fi indicat sa apelez la psihoterapie impreuna cu partenerul?

By | September 21, 2017

Exista situatii in care problema sau dificultatile nu tin de o singura persoana.
Certurile frecvente in cadrul cuplului de exemplu, se leaga de comunicarea intre doua persoane.
Dificultatile sexuale ale unuia din parteneri sunt si ele de multe ori o problema de cuplu.
Psihoterapia se poate desfasura fie individual,, fie cu ambii pareneri din cuplu, in functie de necesitati, de preferintele si disponibilitatea lor. Pentru unele probleme si dificultati psihoterapia de cuplu este indicata.

Psihoterapia de cuplu

Problemele de cuplu pot avea manifestari variate, atat la nivel individual, cat si al cuplului ca intreg. Dificultatile din sfera sexualitatii de exemplu (ejaculare precoce, dispareunie, dificultati de erectie, etc) sunt frecvent aparute in cadrul difunctiilor globale in cuplu. Aceasta nu inseamna ca este “vina” unuia sau altuia dintre parteneri, ci ca problema poate fi rezolvata prin participarea ambilor parteneri in sedintele de psihoterapie de cuplu/ familiala.

Depresia sau anxietatea pot si ele sa reflecte dificultatile in cuplu sau familiale. La fel afectiunile psihosomatice, si de altfel o gama larga de probleme.

In cadrul sedintelor de terapie anamneza si evaluarea problematicii de prezentare poate orienta spre rezolvarea prin psihoterapia de cuplu sau familiala, care este recomandata de psihoterapeut si este demarata cu acordul ambilor parteneri din cuplu. In cazul in care unul dintre parteneri, din motivele sale personale, nu este de acord sa participe la sedintele de psihoterapie se poate continua cu psihoterapia individuala.

Confidentialitatea respecta aceleasi principii ca si in cazul psihoterapiei individuale.