Atasamentul este descris prin stilurile de atasament, care sunt de doua tipuri: atasamentul sigur si atasamentul nesigur, incluzand atasamentul anxios-preocupat, atasamentul evitant si atasamentul anxios-evitant.
Stilul de atasament de tip sigur
Oamenii cu atasament sigur sunt de acord cu afirmatia: Este relativ usor pentru mine sa ma apropii emotional de alte persoane. Ma simt confortabil daca depind de altii si ii las pe altii sa depinda de mine. Nu imi fac griji ca sunt singur sau ca altii nu ma accepta.
Acest stil de atasament rezulta dintr-un istoric de interactiuni calde si responsive cu partenerii in relatii. Oamenii cu atasament sigur tind sa aiba o viziune pozitiva asupra propriei persoane si asupra altora. De asemenea tind sa vada relatiile intr-o lumina pozitiva. Se simt confortabil atat in intimitate, cat si atunci cand sunt independenti, si cei mai multi cauta sa echilibreze intimitatea si independenta in relatii.
Atasamentul anxios-preocupat
Oamenii care sunt anxiosi sau preocupati in ce priveste atasamentul sunt de acord cu urmatoarea afirmatie: Vreau sa am intimitate emotionala completa cu alte persoane, dar adesea ceilalti nu doresc sa se apropie de mine atat cat as dori eu. Nu ma simt confortabil daca nu am relatii apropiate, dar uneori ma tem ca ceilalti nu ma valorizeaza pe mine atat de mult pe cat ii valorizez eu pe ei.
Oamenii cu acest stil de atasament cauta nivele inalte de intimitate, aprobare si responsivitate de la partenerii lor. Uneori devin supra-dependenti de partener si se agata de el. Comparativ cu persoanele care au un atasament de tip sigur, cei cu atasament anxios-preocupat au o viziune mai putin pozitiva privitor la propria persoana. Adesea au indoieli privitor la valoarea lor ca parteneri in relatii si se invinovatesc pentru ca partenerul nu le raspunde cu emotii pe masura. Pot avea o expresivitate emotionala foarte mare, isi fac griji si de multe ori sunt impulsivi.
Atasamentul de tip evitant
Oamenii cu stil de atasament evitant vor fi de acord cu urmatoarea afirmatie: Ma simt confortabil fara sa am relatii emotionale apropiate. Este foarte important pentru mine sa ma simt independent si auto-suficient si prefer sa nu depind de altii si ceilalti sa nu depinda de mine.
Oamenii cu acest tip de atasament au dorinta de a avea o mare independenta. Dorinta de independenta reflecta d emulte ori incercarea de a evita cu totul atasamentul. Se vad pe sine ca auto-suficienti si invulnerabili la sentimentele asociate cu atasamentul de altii. Adesea neaga relatiile apropiate sau vad relatiile apropiate ca fiind lipsite de importanta. Tind sa isi suprime si sa isi ascunda sentimentele si daca sunt rejectati se distanteaza de sursa rejectiei.
Atasamentul de tip anxios-evitant
Oamenii cu stil de atasament anxios-evitant sunt de acord cu urmatoarea afirmatie: Ma simt oarecum inconfortanil sa ma apropii de altii. Doresc relatii emotionale apropiate, dar gasesc dificil sa ma incred complet in ceilalti sau sa depind de ei. Uneori ma ingrijorez ca voi fi ranit daca imi permit sa ma apropii prea mult de alti oameni.
Oamenii cu acest stil de atasament au sentimente amestecate privitor la relatiile apropiate. Pe de o parte doresc sa aiba relatii apropiate si pe de alta parte nu se simt bine in apropierea emotionala. In general au o vedere negativa despre sine si partener si se vad ca nedemni de dragoste, astfel neavand incredere in intentiile partenerului. Adesea isi suprima sentimentele sau le ascund si nu se simt confortabil in exprimarea afectiunii.