Big Five – cinci mari trasaturi de personalitate

By | September 21, 2017

Cele cinci mari trasaturi de personalitate, evaluate prin testul Big Five, cunoscute si sub numele de modelul celor cinci factori, este una din cele mai cunoscute metode de evaluare a personalitatii. Cei cinci factori descrisi sunt deschiderea spre experienta, constiinciozitatea, extraversia, agreabilitatea si neuroticismul.

Deschiderea spre experienta se refera la apreierea artei, emotii, aventura, idei neobisnuite, curiozitate si varietatea experientei. Deschiderea reflecta gradul de curiozitate intelectuala, creativitatea si preferinta persoanei pentru nou. De asemenea descrie masura in care individul este imaginativ sau independent si prefera o varietate de activitati, comparativ cu activitatile de rutina. O deschidere mare spre experienta poate fi de asemenea un indicator al impredictibilitatii si lipsei de concentrare. Persoanele cu scor mare la acest factor cauta experiente intense, euforice, cum sunt parasutismul, jocurile de noroc, etc. Din contra, persoanele cu scor scazut la factorul deschidere spre experienta sunt pragmatice, uneori chiar dogmatice si cu idei fixe.

Constiinciozitatea este tendinta de a fi organizat si responsabil, de a te putea auto-disciplina, de a dori sa achizitionezi cat mai multe si de a prefera lucrurile planificate in detrimentul celor spontane. Un grad mare de constiinciozitate este adesea perceput ca incapatanare si obsesie. Cei cu scor scazut la factorul constiinciozitate au tendinta de a fi flexibili si spontani, dar pot fi perceputi ca nefiind de incredere.

Extraversia este energia, emotiile pozitive, asertivitatea, sociabilitatea si tendinta de a cauta stimularea in compania altora. Extraversia crescuta este adesea perceputa ca un comportament de atragere a atentiei sau dominator. Extraversia scazuta produce o personalitate rezervata, reflectiva, care poate fi perceputa ca fiind absorbita de sine.

Agreabilitatea este tendinta de compasiune si de cooperare, comparativ cu suspiciunea si anatagonismul fata de ceilalti. Este de asemenea o masura a gradului in care persoana este dispusa sa ii ajute pe ceilalti. Agreabilitatea crescuta este adesea vazuta ca naivitate sau ca temperament submisiv. Persoanele cu agreabilitate scazuta sunt adesea competitive, putand fi percepute ca certarete.

Neuroticismul este tendinta de a simti emotii negative cu usurinta, ca de exemplu furie, anxietate, depresie si vulnerabilitate. Neuroticismul se refera de asemenea la gradul de stabilitate emotionala si control al impulsurilor.