Cercetările sugerează că abuzul, datele genetice și alți factori contribuie la dezvoltarea tulburărilor de personalitate de tip obsesiv-compulsiv, narcisistă sau de altă natură.
În trecut, unii oameni au crezut că persoanele cu tulburări de personalitate au fost doar leneșe sau chiar rele. Dar noile cercetări au început să exploreze cauze potențiale, precum genetica, comportamentul părinților și influențele relațiilor.
Genetica. Cercetătorii au început identificarea unor posibili factori genetici, care contribuie la dezvoltarea tulburărilor de personalitate. De exemplu, o echipă a identificat o genă disfuncțională, care poate fi un factor în tulburarea obsesiv-compulsivă. Alți cercetători studiază legăturile genetice cu agresivitatea, anxietatea și frica – trăsături care pot juca un rol în tulburările de personalitate.
Trauma din copilărie. Descoperirile unuia dintre cele mai mari studii ce s-a efectuat pe tulburările de personalitate „Studiul longitudinal colaborativ al tulburărilor de personalitate” oferă indicii cu privire la rolul experiențelor din copilărie. Un studiu a găsit o legătură între numărul și tipul traumelor din copilărie și dezvoltarea tulburărilor de personalitate. De exemplu, persoanele cu tulburări de personalitate de tip Borderline, au avut rate deosebit de ridicate pentru traume sexuale în copilărie.
Abuzul verbal. Chiar și abuzul verbal poate avea un impact. Într-un studiu cu 793 de mame și copii, cercetătorii au întrebat mamele dacă au țipat la copiii lor, le-au spus că nu îi iubesc sau i-au amenințat că îi trimit departe. Copiii care au experimentat astfel de abuzuri verbale au avut o probabilitate de 3 ori mai mare de a dezvolta la vârsta adultă tulburări borderline, narcisiste, obsesiv-compulsive sau paranoide.
Reactivitate ridicată. Sensibilitatea la lumină, zgomotul, textura și alți stimuli pot juca, de asemenea, un rol. Copiii excesiv de sensibili, care au ceea ce cercetătorii numesc „Reactivitate ridicată”, sunt mai susceptibili de a dezvolta personalități timide sau anxioase. Cu toate acestea, rolul reactivității ridicate este încă departe de a fi clarificat. 20% dintre copii sunt foarte reactivi, dar mai puțin de 10% continuă să dezvolte fobii sociale.
Legături/Relații. Anumiți factori pot ajuta la prevenirea copiilor în ceea ce privește dezvoltarea tulburărilor de personalitate. Conform psihologilor, chiar și o singură relație puternică cu o rudă, un profesor sau un prieten poate compensa influențele negative.