Cum traiesc depresia persoanele varstnice

By | September 21, 2017

Depresia este o parte normala a procesului de imbatranire, si studiile arata ca persoanele de varsta a III-a care sufera de depresie pot sa nu fie diagnosticate datorita faptului ca simptomele de depresie la varstnici sunt mai putin evidente, si de multe ori aceste persoane nu baga de seama ca se simt mereu tristi sau sufera.

In plus, adultii varstnici au mai frecvent probleme medicale de tipul insuficienta cardiaca, atac vascular cerebral sau cancer, care duc la simptome de depresie, sau pot lua medicamente care au ca efect secundar depresia. Unele persoane varstnice au ceea ce mediciii numesc depresie vasculara sau aterosclerotica sau depersie ischemica subcorticala. Depresia vasculara apare ca urmare a faptului ca vasele de sange devin mai putin flexibile sau se rigidizeaza in timp, astfel incat circulatia sangelui in creier este deficitara. Persoanele care sufera de depresie vasculara au risc mai mare de boli cardiovasculare sau atac vascular cerebral.

Desi cei mai multi oameni presupun ca cea mai mare rata a suicidului apare la tineri, de fapt cele mai multe persoane care se sinucid au varsta de 85 de ani sau mai mult si sunt barbati. Multi sufera de depresie si multe victime ale siucidului ajung la medic sau psihoterapeut cu aproximativ 1 luna inainte de a se sinucide.

Majoritatea varstnicilor care sufera de depresie isi imbunatatesc considerabil dispozitia daca beneficiaza de tratament cu psihoterapie, antidepersive sau o combinatie de psihoterapie si antidepresive. Pentru reducerea ratei de recurenta a depresiei la varstnic studiile arata ca cea mai eficace este combinatia de psihoterapie si antidepresive. Psihoterapia prelungeste perioadele in care depresia este absenta, mai ales in cazurile de depresie minora, si este deosebit de eficace pentru persoanele care nu pot sau nu doresc sa ia antidepresive.