Diabetul zaharat si tulburarile de comportament alimentar

By | September 21, 2017

Deoarece diabetul si tulburarile de comportament alimentar implica in egala masura managementul greutatii, controlul mancarii si atentia acordata corpului, exista persoane care folosesc diabetul pentru a justifica sau camufla o tulburare de comportament alimentar.

Combinatia dintre diabetul zaharat si tulburarile de comportament alimentar este si ea detsul de obisnuita. Se pare ca tulburarile de comportament alimentar apar mai frecvent la diabetici decat in populatia generala.

Diabetul nu duce la anorexie sau bulimie dar poate crea conditiile propice pentru aparitia anorexiei sau bulimiei. Si odata ce tulburarea de comportament alimentar a aparut ea este uneori dificil de diagnosticat in contextul diabetului.

Persoanele care isi administreaza insulina pentru diabet pot ajunge sa foloseasca insulina pentru a pierde in greutate, in cazul in care diabetul este concomitent cu o tulburare de comportament alimentar. Desi apare o pierdere in greutate, din punct de vedere biochimic aceasta metoda de slabire este foarte periculoasa.

Controlul este si el un factor cheie, atat in diabet cat si in tulburarile de comportament alimentar. Diabeticii pot simti vina, anxietatea sau faptul ca nu reusesc sa isi controleze boala. Anorexicele si bulimicele au aceleasi sentimente atunci cand greutatea lor corporala variaza.

Copiii care au diabet zaharat au de multe ori parinti supra-protectori si care doresc sa controleze totul. Parintii tinerelor cu anorexie si bulimie sunt de obicei la fel. In familiile in care parintii reactioneaza astfel poate apare o pierdere a granitelor intre membrii familiei si copiii pot ajunge sa se revolte prin anorexie sau bulimie, la nivel inconstient.

Diabetul in combinatie cu tulburarile de comportament alimentar este periculos si poate duce la complicatii catastrofice, inclusiv decesul. Dar in cele mai multe cazuri diabetul poate fi controlat, iar anorexia sau bulimia tratate.

Tratamentul diabetului este medical, iar al anorexiei si bulimiei psihiatric, medicamentos si prin psihoterapie, de obicei bulimia si anorexia fiind tratata printr-o combinatie de psihoterapie si medicatie. Se recomanda analize medicale periodice, si in cazul combinatiei anorexiei sau bulimiei cu diabetul zaharat tratamentul este in general coordonat de medicul specialist in boli de nutritie.