Definitia geloziei
Definirea geloziei se face de obicei în termeni etiologici mai degraba decit in termeni de topografie emotionala. Conform cu cei mai multi autori gelozia rezulta atunci cand persoana geloasa percepe amenintarea pierderii unei relatii romantice valoroase în fata unui rival real sau imaginar.
Tipuri de gelozie
Gelozia poate fi normala sau patologica. În gelozia normala simptomele cognitive includ suspiciunea, incapacitatea de concentrare asupra altor subiecte, ruminatii şi preocupare, fantezii legate de partener si rival. Practic acestea sunt simptomele suspiciunii, în timp ce gelozia fait accompli (Parrot, 1991), respectiv gelozia in care a aparut deja o amenintare reala la adresa relatiei se manifesta mai ales prin tristete, manie şi rani emotionale.
Simptomele geloziei
In general descoperirea unei aventuri extraconjugale duce la o multime de simptome asemanatoare sindromului de stres postraumatic: confuzie, furie, depresie, scăderea stimei de sine şi a increderii în propria sexualitate. De asemenea infidelitatea se corelează pozitiv cu probleme sociale: violenta domestica, uciderea sotului / sotiei, incercari de suicid – toate fiind utilizate pentru a umili si pedepsi partenerul infidel.
In cultura populara cuvantul „gelozie” este adesea folosit ca sinonim cu „invidia”, probabil pentru ca adesea persoana poate invidia caracteristicile cuiva care-i este rival romantic. De fapt gelozia romantica poate fi interpretata ca forma a invidiei: persoana geloasa poate fi invidioasa pe afecţiunea pe care partenerul o da rivalului, afecţiune la care persoana geloasă simte că are avea dreptul.
Totusi gelozia se referă mai degraba la dorinta persoanei de a pastra ceea ce are in timp ce invidia se refera la dorinta de a obtine ceva ce nu are. Persoana geloasa percepe faptul ca poseda o relatie valoroasa si ca se afla in pericol de a o pierde sau de a fi modificata.
Gelozia implica tema de a pierde sotul /sotia, suspiciunea sau furia legat de trădare, cum am putea fi noi cei tradati, stima de sine scazuta, nesiguranta si singuratate.
Psihoterapia in tratamentul geloziei
Aproximativ 70% din cuplurile care apeleaza la psihoterapie de cuplu fac aceasta ca urmare a unei infidelitati care precipita o criza a relatiei. De cele mai multe ori psihoterapia se adreseaza problemelor psihologice ale cuplului ca urmare a infidelitătii, dar sunt si situatii in care unul din parteneri descopera infidelitatea celuilalt si vine la psihoterapie pentru ca nu stie cum sa procedeze, este ambivalent sau nesigur pe sine.