Imaginea corporala si creierul

By | September 21, 2017

Sinele are mai multe caracteristici. Una dintre acestea este sentimentul detinerii propriului corp. avem un corp, dar creierul este responsabil de construirea imaginii noastre corporale.Sentimentul ca avem un corp implica sistemul vizual, sistemul vestibular si cel proprioceptiv- adica senzatia de pozitionare si miscare a corpului. Proprioceptia se coreleaza cu hartile corporale dinamice din cortexul somatosenzitiv, parietal si motor.

In creierul somatosenzorial exista asa numitul homunculus. Neuronii din aceasta regiune a creierului sunt responsabili de senzatiile de la nivelul pielii si ei reprezinta fiecare parte a corpului nostru.

Ablatia nervilor senzoriali duce la pierderea acestor senzatii.

Multe persoane care au suferit amputatii continua sa isi simta membrele lipsa deoarece imaginea corporala ramane intacta. Chiar si unele persoane care se nasc fara un picior sau o mana au senzatia existentei acestor membre fantoma. Adesea aceste senzatii sunt atat de convingatoare incat persoana incearca de exemplu sa ia in mana o ceasca folosindu-si mana lipsa. Atunci cand se folosesc proteze pentru membrele lipsa este necesar sa existe pentru ca proteza sa poat fi folosita.

Imaginea corporala este rezultatul mai multor simturi. Imaginea corporala se poate detasa de corpul insusi si sa aiba o existenta proprie. Un experiment interesant in acest sens este acela in care, daca se stimuleaza girusul angular persoana are senzatia ca si-a parasit propriul corp, prin decuplarea experientelor senzoriale vizuale si proprioceptive.

De asemenea, pacientii cu anosognozie, de obicei hemiplegici pe partea stanga care au suferit un atac vascular cerebral, au sentimentul ca partea paralizata nu le apartine, ci apartine de exemplu unei alte persoane. Acesti pacienti sustin ca membrul paralizat a disparut.