Oglindă-oglinjoară, de ce se uită toată lumea la mine?
Există oameni care cred că ceilalți se uită mereu la ei și că îi judecă destul de drastic, de parcă ar exista peste tot oglinzi care le reflectă imperfecțiunile.
Oamenii care suferă de anxietate socială au sentimente care devin copleșitoare și interferează cu viața de zi cu zi, simțind că le este teamă de: vorbitul în public, mersul la petreceri, întâlnirea unor oameni noi, vorbitul cu persoane autoritare, mâncatul în public, și așa mai departe.
În cazul fobiei sociale există, în plus, simptome fizice cum sunt transpirațiile, bătăi rapide ale inimii, înroșirea feței, tremurături și fluturi în stomac. Principala emoție este teama.
Diferența dintre anxietatea socială și fobia socială este de intensitate. Oamenii care suferă de fobie socială cred că vor fi cu siguranță umiliți, jenați, sau se vor dovedi inadecvați. Nu este astfel de mirare că tind să se izoleze. Și cu cât se izolează mai mult, cu atât anxietatea devine mai intensă.
Fobia socială se tratează cu succes prin psihoterapie, prin mijloace cum sunt restructurarea cognitivă, expunerea la stimuli, înlocuirea gândurilor dezadaptative cu unele mai adaptative.
Părerea oamenilor despre sine influențează în cel mai înalt grad anxietatea socială. Respectiv persoanele care suferă de anxietate sau fobie socială acordă o mare atenție propriei persoane, ca atunci când o cameră de filmat îi urmărește în permanență și arată imagini care nu sunt prea flatante pentru persoana în cauză. În general, persoana se gândește că ceilalți se uită la ea, că ar putea înnebuni, că nu este capabilă să se descurce, că arată jenant, că nu poate suporta să fie în public, că va spune ceva stupid etc.
Ceea ce este important pentru cei ce suferă de anxietate sau fobie socială este să își dea seama că restul lumii nu se centrează asupra lor, așa de mult precum cred ei. În mod obișnuit oamenii se concentrează asupra propriilor probleme și destul de puțin asupra altora. Observați de câte ori fac oamenii lucrurile care vă îngrijorează atât de mult. Dacă ascultăm o conversație, vom auzi cu siguranță câteva fraze neinteligibile, propoziții incorecte gramatical, gafe sociale, și așa mai departe. Oare și pe ceilalți îi judecați la fel de aspru ca pe dumneavostră înșivă?
Probabil nu…