Lucruri putin cunoscute despre depresie

By | September 21, 2017

Depresia legata de decesul timpuriu

O serie de studii recente sustin ca persoanele care au suferit de depresie pe o perioada lunga de timp s-ar putea sa traiasca mai putin decat cei care nu au suferit niciodata de depresie. Pe de alta parte, persoanele care au avut sindrom de stress postraumatic nu sunt supuse aceluiasi risc.

Se pare ca dupa doi ani de depresie majora netratata creste riscul de deces comparativ cu populatia generala.

Ceea ce este interesant este ca persoanele suferind de depresie ca urmare a unui sindrom de stress postraumatic nu sunt la fel de expuse riscului de deces, la fel ca si persoanele care au in paralel depresie si sindrom de stress postraumatic.

Depresia atipica

Depresia atipica este o forma de distimie sau de depresie majora, caracterizata de variabilitatea dispozitiei, respectiv persoana care sufera de depresie atipica poate avea o dispozitie mai buna atunci cand au loc evenimente cu conotatie pozitiva.

O alta caractersitica a depresiei atipice sunt simptomele neurovegetative inversate. In timp ce majoritatea persoanelor care sufera de depresie au o scadere a poftei de mancare, la cei cu depresie atipica apare cresterea poftei de mancare. In plus, cei mai multi depresivi prezinta insomnie, in timp ce persoanele cu depresie atipica au probleme inverse, in sensul ca tind sa doarma foarte mult.

Desi se numeste atipica, aceasta forma de depresie este de fapt una din cele mai comune sub-tipuri de depresie. Conform unor studii, pana la 40% din populatia generala poate fi clasificata ca avand depresie atipica.

Printre simptomele depresiei atipice se numara:

– hipersomnia, adica somnul in exces

– senzatia de greutate in membre

– sensibilitate de rejet

Depresia si creierul uman

Depresia poate fi declansata de multi factori. Sentimentele depresive, de tristete, se insotesc de modificari chimice in creier.

Creierul este format din milioane de celule nervoase sau neuroni. Neuronii trimit si primesc mesaje din corp si pentru a transmite informatii utilizeaza neurotransmitatori, adica substante chimice speciale care se gasesc in creier.

Aceste substante chimice din creier sunt responsabile de starea noastra emotionala. Depresia apare atunci cand mesajele chimice din creier nu sunt transmise corect intre celulele nervoase, si comunicarea eficienta dintre neuroni este intrerupta.

Ceea ce este important este ca multe forme de tratament va ajuta sa controlati depresia, de la medicatia care creste nivelul anumitor neurotransmitatori si pana la psihoterapie. Psihologia moderna a aratat ca prin psihoterapie se pot modifica modalitatile in care neuronii se leaga intre ei si comunica unul cu celalalt. Ca urmare nivelul substantelor chimice din creier se modifica la randul sau, si depresia este controlata. Avantajul psihoterapiei in depresie este acela ca odata formate aceste noi legaturi intre neuroni, care le inlocuiesc pe cele vechi, ele pot deveni relativ stabile si secretia de neurotransmitatori se regleaza. Medicatia este utila in multe cazuri de depresie, dar odata cu incetarea administrarii de medicamente depresia in general revine.

Tratamentul psihoterapeutic al depresiei poate fi de durata si se realizeaza prin modificari ale pattern-urilor de gandire si comportament, printr-o serie de mijloace psihoterapeutice, de la psihoterapia cognitiv- comportamentala la hipno-psihoterapie.