Meloterapia reprezintă utilizarea clinică bazată pe dovezi a intervenţiilor muzicale, pentru a obţine scopuri individualizate în cadrul relaţiei terapeutice. Cu alte cuvinte, meloterapia constă în folosirea muzicii cu scop terapeutic. Paul Nordoff şi Clive Robbins (1930,1960) spuneau că oricine răspunde la muzică, indiferent cât este de bolnav sau de incapacitat.
Meloterapia, care de multe ori este folosită în modelul improvizaţiilor, este utilă în terapia copilului şi a adultului cu dificultăţi de învăţare, dar şi în psihiatrie, geriatrie şi îngrijirile paleative. Muzica este foarte utilă în îndepărtarea stresului si muzica a fost întotdeauna considerată ca având proprietăţi terapeutice. În Biblie se povesteşte cum David cânta la harpă pentru a uşura depresia severă a regelui Saul.
Mulţi experţi susţin că ritmul muzicii are efect de calmare, indiferent dacă suntem conştienţi de acest lucru sau nu. Atunci când fătul se află în burta mamei, el este influenţat de bătăile inimii mamei. Asociind ritmul muzicii cu bătăile inimii mamei din perioada de făt, adultul răspunde la muzică, care este asociată cu un mediu sigur, relaxant şi protector.
S-a demonstrat însă că multe cântece de relaxare şi meditaţie produc tipare EEG inversate, care sunt produse şi de muzica hard rock şi heavy metal. Pe de altă parte, muzica celtică şi amerindiană, precum şi alte tipuri de muzică bazată pe tobe şi flaut sunt foarte calmante. Ceea ce s-a descoperit a fost că în general muzica „live”, chiar dacă este discordantă, are efect benefic. Oricând auzim sunete pozitive apare o sincronizare între emisfera cerebrală dreapta şi cea stângă. Întregul sistem energetic al corpului uman este extrem de influenţat de sunete, răspunzând la anumite tonuri şi frecvenţe.
Muzica cântată în fundal atunci când lucrăm reduce stresul. Muzica reduce durerea în timpul intervenţiilor stomatologice. Unele din primele modificări care apar atunci când ascultăm o melodie este aprofundarea respiraţiei, urmată de creşterea producţiei de serotonină. Muzica reduce frecvenţa cardiacă şi duce la creşterea temperaturii corpului. Combinaţia dintre muzică şi tehnicile de relaxare este mai eficace decât dacă sunt folosite separat