Neuroticismul este o trasatura de personalitate fundamentala, caracterizata de anxietate, teama, dispozitie variabila, ingrijorare, invidie, frustrare, gelozie si singuratate. Persoanele cu un scor inalt in ce priveste neuroticismul vor simti mai des decat ceilalti anxietatea, furia, vina si depresia. Astfel de persoane au un raspuns amplificat la stresori, interpreteaza diverse situatii ca fiind amenintatoare si frustrarile minore sunt foarte dificile pentru ei. Adesea sunt timizi si pot avea dificultati in controlarea impulsurilor si amanarea gratificarii.
Neuroticismul este un factor de risc pentru multe tulburari psihologice, cum sunt depresia, fobiile, tulburarea de panica, anxietatea generalizata si dependenta de droguri.
La celalalt pol, persoanele cu scor scazut in ce priveste neuroticismul, sunt stabile emotional si mai putin reactive la stres. Au tendinta de a fi calmi si desi nu simt in mod la fel de frecvent emotiile negative, nu simt neaparat mai multe emotii pozitive. Emotiile pozitive se coreleaza mai degraba cu extraversiunea.
Extrovertii neurotici insa simt in mod semnificativ amplificat atat emotiile negative, cat si pe cele pozitive, afalndu-se mereu prinsi de o avalansa de emotii. Pe de alta parte, persoanele cu scor crescut de extroversie si scazut de neuroticism sunt mai fericite si pe ansamblu mai satisfacute de viata proprie.
Neuroticismul pare a fi legat de fiziologia creierului, datorata in mare pare factorilor genetici: persoanele cu scor crescut de neuroticism prezinta mai multi receptori 5-HT in regiunea frontolimbica a creierului.