Termenul “persoana” desemneaza individul uman concret, in timp ce personalitatea este o constructie teoretica elaborata de psihologie, cu scopul intelegerii si explicarii modalitatii de functionare a oamenilor. Personalitatea se caracterizeaza prin:
-Globalitate: personalitatea este un ansamblu de caracteristici care permit descrierea persoanei si identificarea ei.
– Coerenta: elementele personalitatii sunt organizate si depind una de celalata. De exemplu, cand cineva are un comportament neobisnuit, putem spune ca acesta este contrar personalitatii sale.
– Permanenta sau stabilitatea in timp.
Din punct de vedere biologic, structurile anatomice situate in creierul uman contribuie la constituirea trasaturilor de personalitate. De exemplu, la om lobii frontali sunt responsabili de anticipare si predictii, iar lobii occipitali sunt responsabili de procesarea informatiei vizuale. In plus, anumite functii fiziologice, cum este secretia de hormoni, afecteaza personalitatea. Spre exemplu testosteronul este important pentru sociabilitate, afectivitate, agresivitate si sexualitate.
Studiile arata ca expresia trasaturilor de personalitate depinde de volumul de scoarta cerebrala asociat lor.
Cu alte cuvinte, personalitatea are de-a face cu diferentele dintre oameni in ce priveste tiparele lor comportamentale, de gandire si cele emotionale. Termenul de “trasatura de personalitate” se refera la caracteristicile durabile in timp ale persoanei, care sunt evidentiate prin anumite tipare comportamentale in diverse situatii.
Personalitatea poate fi evaluata printr-o multitudine de teste, cele mai cunoscute fiind Inventarul de Personalitate Multifazic Minnesota (MMPI), testul Rorschach (sau testul petelor de cerneala), chestionarul de personalitate Eysenck, si asa mai departe.