Psihoterapeuţii nu sunt egali în ce priveşte abilitatea lor de a face pihoterapie; dimpotrivă, există diferenţe semnificative ca eficacitate între psihoterapeuţi.
În filmul clasic de formare în psihoterapie „Gloria”, viitorii terapeuţi urmăresc o tânără pe nume Gloria, fiind intervievată în aceeaşi zi de Albert Ellis, Fritz Perls şi Carl Rogers. Scopul acestei exerciţiu in pregatirea pentru a deveni psihoterapeut este de a demonstra diferenţele de orientare teoretică ale celor trei terapeuţi. Gloria spunea însă că toţi trei au fost eficienţi, deşi fiecare în modul lui unic.
Care sunt trasaturile psihoterapeutului de succes
Psihoterapeuţii care au succes se disting printr-o serie de trăsături: sprijină în mare măsură autonomia pacientului/ clientului, folosesc resurse din afara terapiei şi au o relaţie mai bună cu părinţii pacientului- atunci cand vorbim despre copii. Eficienţa terapeutului depinde de capacitatea lui de a-şi folosi abilităţile tehnice şi de a stabili o relaţie interpersonală cu clientul.
Din contra, terapeuţii ineficienţi sunt descrişi ca distanţi şi neinteresaţi de o relaţie cu clientul şi/sau familia lui.
Un alt aspect este acela că nu toţi pacienţii beneficiază de pe urma psihoterapiei. Aproximativ 50 % din clienţi întrerup terapia după a 8-a şedinţă.
Eficienţa terapeutului depinde însă de: nivelul cognitiv al terapeutului, capacitatea terapeutului de a stabili o alianţă terapeutică, pregătirea profesională globală, lipsa de directivitate în tratament, sănătatea psihologică a terapeutului şi interesul său în a ajuta pacienţii, precum si gradul scazut în care terapeutul aderă la „manualul de terapie”.
Teoriile in psihoterapie si eficacitatea psihoterapiei
Fiecare şcoală de psihoterapie expune o teorie specifică a psihoterapiei, care conceptualizează schimbarea terapeutică, şi fiecare şcoală de psihoterapie îşi promovează propria baterie de tehnici, pe care le consideră foarte importante în influenţarea schimbării umane. Aceste tehnici poarta numele de variabile specifice. Cercetările arată că variabilele specifice sunt responsabile de aproximativ 15% din rezultatul terapiei, în timp ce variabilele nespecifice (adica cele comune in toate formele de psihoterapie) contribuie la rezultatul terapiei în proporţie de 30%.
Personalitatea psihoterapeutului
Terapeuţii cu cel mai scăzut nivel de tulburări emoţionale produc cele mai bune rezultate. Competenţa terapeutului şi cunoştinţele sale se corelează pozitiv cu rezultatul terapiei. În plus, sunt importante autenticitatea, empatia şi acceptarea necondiţionată.