Psihoterapia centrata pe emotii

By | September 21, 2017

Psihoterapia centrata pe emotii este o abordare de tipul psihoterapie de scurta durata, in lucrul cu familiile si cuplurile, care se bazeaza in mare masura pe teoria atasamentului.

Conform psihoterapiei centrate pe emotii, emotiile au un potential adaptativ care ne poate ajuta sa schimbam starile emotionale nedorite. Emotiile sunt legate de nevoile noastre fundamentale si ne alerteaza in diverse situatii.

Principiile de baza ale psihoterapiei centrate pe emotii sunt:

Relatiile sunt legaturi de atasament.

Schimbarea implica o noua experienta legata de sine.

Tiparele de interactiune rigide creaza si reflecta stari emotionale.

Emotia este un agent al schimbarii.

Emotiile aduc de multe ori in prim-plan trecutul. Trecutul valideaza fricile prezente, blocajele si stilul nostru de relationare.

Interactiunile in cuplurile care au probleme se caracterizeaza prin cicluri negative si tipare de interactiune rigide.

Exista patru stiluri principale de atasament:

Oamenii care sunt siguri pe sine si care se simt in siguranta se percep ca fiind iubiti, capabili sa aiba incredere in ceilalti si in relatii. Acesti oameni emit semnale emotionale clare si sunt angajati, plini de resurse si flexibili in relatii. Isi exprima sentimentele, isi articuleaza nevoile si lasa ca propriile vulnerabilitati sa fie vazute de ceilalti.

Oamenii care au o capacitate diminuata de a-si exprima sentimentele tind sa nu recunoasca nevoia lor de atasament si se straduiesc sa isi exprime nevoile in relatii. Au tendinta de a adopta o pozitie in care sa se afle in siguranta si sa rezolve problemele in mod cat mai logic, fara sa inteleaga efectul pe care il are distanta pastrata fata de partener.

Oamenii care sunt reactivi psihologic si au un atasament anxios tind sa ceara reasigurari in mod agresiv, cerand atasamentul partenerului si tinzand sa foloseasca strategii de invinovatire a celuilalt si de santaj emotional pentru a obtine dragostea partenerului.

Oamenii care au fost traumatizati in relatii pot avea tendinta de a oscila intre atasament si ostilitate.