Psihoterapia copilului si adolescentului se refera la o varietate de tehnici si metode utilizate pentru a ajuta copiii si adolescentii care au dificultati emotionale sau comportamentale. Desi exista mai multe feluri de psihoterapie pentru copil si adolescent, orice forma de psihoterapie se bazeaza pe comunicare ca principal instrument de declansare a schimbarii emotionale sau comportamentale. Psihoterapia copilului sau adolescentului poate fi psihoterapie individuala, de grup sau de familie. La copii si adolescenti joaca, desenul si conversatia sunt in mod egal importante pentru impartasirea sentimentelor si rezolvarea de probleme.
Ca parte a primei sedinte de psihoterapie, care se desfasoara de regula cu parintii, psihoterapeutul va evalua nevoia de psihoterapie a copilului/adolescentului. Decizia se bazeaza pe problemele actuale ale copilului, istoricul sau, nivelul developmental, capacitatea de a colabora in psihoterapie si posibilele interventii. Uneori psihoterapia se utilizeaza impreuna cu alte tratamente (de exemplu medicatie, logopedie, etc). Relatia dintre psihoterapeut si copil este foarte importanta: copilul sau adolescentul trebuie sa se simta confortabil, inteles si in siguranta. Copilul isi va exprima gandurile si sentimentele numai daca aceste conditii sunt intrunite.
Psihoterapia ajuta copiii si adolescentii in mai multe moduri. Pot primi sprijin emotional, isi pot rezolva conflictele pe care le au cu ceilalti, sau pot incerca solutii noi la probleme vechi. Scopurile psihoterapiei pot fi specifice (schimbare comportamentala, imbunatatirea relatiei cu familia si prietenii) sau mai generale (scaderea anxietatii, imbunatatirea stimei de sine). Durata psihoterapiei depinde de complexitatea si severitatea problemei.