Scenariul de viață

By | February 20, 2017

scenariul-de-viata-injonctiuni-mesaje-parentale-14665085726330-resizeAnaliza tranzacțională este o ramură în psihoterapie care operează cu noțiunea de scenariu de viață. La baza scenariului vieții fiecăruia dintre noi se află un plan de viață, construit în copilărie sub influența părinților, pe care-l păstrăm fără a fi conștienți de aceasta și-l folosim pentru a ne conduce viața.

Un punct cheie al teoriei analizei tranzacționale este că un scenariu este decizional. Ca și copii, am luat decizii specifice ca răspuns la experiența noastră de viață. Aceste decizii se referă la întrebările de bază: “Cine sunt eu?”, “ Cine sunt ceilalți oameni?” și “Care este scopul nostru?”. Scenariul de viață poate fi așadar schimbat, poate fi schimbat deoarece se bazează pe deciziile noastre.

Un aspect important al teoriei scenariului este acceptarea faptului că, fără a fi conștienți, ne path-of-life-wallpaper-4-1justificăm scenariul de viață prin redefinirea realității, astfel încât să se încadreze convingerilor noastre despre viață. Deși la început pare greu de crezut, odată ce acceptăm faptul că în cadrul scenariului simțim siguranța a ceva ce ne este familiar, ne vine mai ușor să înțelegem de ce, sub stres, preferăm să alegem siguranța aparentă a lumii pe care o cunoaștem decât să înfruntăm teama de necunoscut.

Pe măsură ce stresul se accentuează, crește probabilitatea de “a intra în scenariu”. În momentele de stres scăzut suntem mai autonomi decât atunci când ne aflăm în momente foarte stresante.