Stiluri de personalitate: gardienii

By | September 21, 2017

Conform sistemului Myers-Briggs, gardienii sunt stalpul societatii, pentru ca au temperamentul necesar pentru a pastra cele mai importante institutii sociale. Gardienii au un talent natural pentru gestionarea bunurilor si serviciilor si isi folosesc abilitatile pentru a face ca lucrurile sa se desfasoare lin in familie, comunitate, scoala, biserici, spitale si afaceri.

Toti gardienii au urmatoarele caracteristici:

– se mandresc ca sunt de incredere, ca lucreaza din greu si ii ajuta pe ceilalti

– sunt parteneri loiali, parinti responsabili si conducatori care stabilizeaza

– tind sa aiba simtul datoriei, sa fie prudenti, umili si centrati pe traditii

– sunt cetateni responsabili, au incredere in autoritate, cauta siguranta, se alatura diverselor grupuri de oameni, pretuiesc gratitudinea si viseaza la dreptate

Gardienii se pot distra cu prietenii lor, dar sunt foarte seriosi in ce priveste datoriile si responsabilitatile lor. Se mandresc cu faptul ca poti avea incredere in ei, si daca ceva trebuie facut, te poti baza pe un gardian. Gardienii cred in lege si ordine si uneori isi fac griji ca respectul pentru autoritate a fost pierdut. Onoreaza traditiile si obiceiurile, acestea fiind tipare care aduc stabilitate in lumea moderna.

Fiind persoane practice si cu picioarele pe pamant, gardineii cred in reguli si in cooperarea cu ceilalti. Nu se simt confortabil daca trebuie sa faca ceva nou, in schimb lucreaza foarte bine in cadrul unui sistem pe care il cunosc si pe termen lung isi vor face foarte bine treaba, pentru ca sunt loiali, disciplinati si se bazeaza pe sistem. Lucreaza bine in echipa, sunt meticulosi, se tin de program si de procedurile stabilite. Sunt prudenti in ce priveste schimbarea, preferand sa faca lucrurile mai incet decat sa se arunce cu capul inainte.

Gardienii reprezinta 40-45% din populatie, ceea ce este grozav, pentru ca ei sunt cei care indeplinesc toate muncile indispensabile societatii.

Subtipuri de gardieni

Supervizorii sunt persoane sociabile si orientate spre comunitate, multi avand pozitii de responsabilitate in cadrul scolii, bisericii, industriei sau grupurilor civice. Supervizorii sunt generosi in ce priveste timpul si energia lor si adesea apartin variatelor cluburi si asociatii, pe care le sprijina prin prezenta lor, asumandu-si in acelasi timp rolul de conducatori daca este necesar. Supervizorilor le place sa conduca grupuri de oameni si se simt confortabil sa dea ordine. Coopereaza bine cu superiorii lor si doresc cooperare din partea subalternilor. Dupa parerea supervizorilor, pozitia sociala este un privilegiu si in acelasi timp o obligatie.

Supervizorii reprezinta in jur de 10% din populatie. Sunt buni la stabilirea de programe, la inventariere, la mentinerea termenelor limita, si prefera caile deja cunoscute pentru a face ceva, displacandu-le speculatiile si experimentele. Supervizorii sunt oameni cu picioarele pe pamant si prefera ca subalternii lor sa fie la fel. Prefera de asemenea partenerii de viata care au aceleasi calitati. Supervizorii nu au nici o problema in evaluarea altora, iar aceasta evaluare se bazeaza pe modul in care ceilalti respecta programul si procedurile.

Supervizorii lucreaza mult. Ca si copii au un mare respect pentru parintii lor, sunt elevi model, urmeaza directivele, isi fac temele de casa la timp. Mai presus de orice, vor sa stie ce trebuie sa faca si rar pun sub semnul intrebarii directivele profesorilor, metodele de instruire, standardele sau autoritatea. Perseverenta devine tot mai importanta pentru un gardian pe masura ce inainteaza in varsta si isi asuma tot mai multe responsabilitati.

Supervizorii abordeaza relatiile umane in mod traditional. Casatoria si copiii sunt foarte importante si de obicei isi respecta parintii. Au un cerc larg de prieteni, cu multi prieteni vechi, prieteniile mentinandu-se de-a lungul anilor. Intalnirile sociale si diversele sarbatori sau ceremonii au mare importanta pentru ei, si asteapta cu placere nuntile, banchetele, botezurile, petrecerile, aniversarile. Supervizorii sunt destul de usor de cunoscut. Se simt in largul lor in compania altor oameni si au tendinta de a fi destul de transparenti.

Inspectorii sunt persoane pe care te poti baza in cel mai inalt grad. Acasa si la serviciu, supervizorii sunt perseverenti si au simtul datoriei, mai ales daca trebuie sa supravegheze ceva ce este de datoria lor. Le place sa se asigure ca legile sunt respectate si ca standardele sunt mentinute.

Inspectorii (care reprezinta aproximativ 10% din populatie) sunt adevaratii gardieni ai instutiilor. Sunt rabdatori la serviciu si le plac procedurile. Fiind foarte responsabili, le place ca oamenii sa isi cunoasca datoria, sa urmeze procedurile si sa lucreze conform regulilor. Inspectorii vor avea grija ca orarul sa fie respectat si ca resursele sa se ridice la standardul necesar. Pot fi extrem de convinsi de necesitatea de a urma regulile si nu vor ezita sa raporteze neregulile de locul de munca, sau sa se adreseze autoritatilor pentru orice li se pare a fi o nerespectare a regulamentelor in vigoare. Din acest motiv, adesea se crede despre ei ca nu au inima, sau ca au o inima de gheata, dar de multe ori oamenii nu reusesc sa vada bunele lor intentii si faptul ca sunt foarte vulnerabili la critici.

Desi nu sunt la fel de vorbareti ca si supervizorii, inspectorii sunt totusi persoane sociabile, care se implica in comunitate si diverse organizatii care transmit valorile traditionale tinerilor. Ca toti gardienii, le plac ceremoniile familiale sociale, cum sunt nuntile si aniversarile, desi au tendinta de a deveni timizi in grupuri mari de oameni. Inspectorii nu se simt confortabil daca ceva este prea batator la ochi. Au tendinta sa vorbeasca simplu, adesea se imbraca conservator, iar casa lor este ordonata si traditionala. Nu le place nicidecum ostentatia. Le plac antichitatile mai degraba decat lucrurile moderne si in general pot fi descrisi ca fiind de moda veche.

Furnizorii sunt cei care au grija de sanatatea si bunastarea celor care se afla in grija lor, si sunt cei mai sociabili dintre gardieni, fiind in general implicati in instiutii sociale precum scoala, biserica, cluburile sociale si grupurile civice. Furnizorii reprezinta de asemenea in jur de 10% din populatie, ceea ce este un noroc pentru restul oamenilor, fiindca ei sunt persoanele cele mai frecvent implicate in serviciile sociale. Furnizorii isi dedica timpul si energia satisfacerii nevoilor altora.

Fiind foarte cooperanti, furnizorii au talent in promovarea muncii de echipa, acordand in acelasi timp atentie detaliilor. Sunt foarte buni organizatori pentru banchete, petreceri, reuniuni, strangeri de fonduri, si asa mai departe. Sunt maestrii in arta ceremoniilor si vorbesc in public cu usurinta si incredere. Sunt gazde deosebite, stiu pe toata lumea si par sa stie mereu tot ce fac ceilalti. Le place sa se distreze si sunt intotdeauna preocupati de nevoile oaspetilor lor, asigurandu-se ca toata lumea se simte bine.

Sunt foarte buni vecini, le place sa vorbeasca cu ceilalti si vorbesc cu usurinta despre orice subiect. Traditiile familiale sunt sacre pentru ei si sarbatoresc intotdeauna zilele de nastere. In plus, le plac foarte mult noutatile despre prietenii si vecinii lor: daca vrei sa stii ce se intampla intr-o comunitate, atunci trebuie sa te adresezi unui furnizor, care iit va spune toate detaliile.

Furnizorii sunt foarte sensibili la sentimentele altora, si in acelasi timp isi fac griji legat de ceea ce gandesc ceilalti despre ei. Sunt iubitori si au nevoie de dragoste, fiind devastati de criticile aduse persoanei lor, fiind in schimb foarte fericiti daca sunt laudati pentru serviciile aduse altora.

Protectorii reprezinta si ei in jur de 10% din populatie, interesul lor principal fiind siguranta si securitatea celor aflati in grija lor, a familiei, cercului de prieteni, elevilor, pacientilor, colegilor sau angajatorilor. Protectorii sunt extrem de loiali si responsabili si se simt impliniti daca ii pot proteja pe ceilalti de pericolele din lume. Prefera sa lucreze cu lucruri deja cunoscute, neplacandu-le experimentele si noutatile. Valorizeaza traditiile, atat la nivel cultural, cat si in familie.

La serviciu nu le place daca regulile se schimba sau daca nu sunt respectate procedurile stabilite. Protectorii cred in stabilitatea statutului social conferit de nastere, titluri si institutii. Indragesc istoria familiei si le place sa se ingrijeasca de proprietatile familiale, de la casa pana la mosteniri de tot felul.

Le place sa se ingrijeasca de ceilalti, astfel ca se descurca cu dizabilitatile si nevoile altora mai bine ca oricine altcineva. Nu sunt la fel de vorbareti ca furnizorii, iar timiditatea lor este adesea considerata rigiditate sau raceala, desi protectorii sunt de fapt persoane sensibile, care se dedica cu drag celor care au nevoie de ei.

Rezerva lor este o expresie a sinceritatii si seriozitatii lor. Fiind cei mai ascultatori gardieni, protectorilor le place sa munceasca din greu si fac asta fara sa se planga. Se simt bine daca lucreaza de unii dinguri si daca sunt sefi prefera sa faca totul singuri decat sa dea ordine altora. Sunt foarte constiinciosi si isi vor duce intotdeauna sarcinile pana la capat. Stiu mai bine ca oricine care este valoarea banilor si urasc risipirea lor. Protectorii au nevoie sa puna bani deoparte si se simt bine daca stiu ca sunt pregatiti financiar in caz ca apare vreo urgenta.