Conform sistemului Myers-Briggs, idealistiii sunt pasionati de dezvoltarea personala, se straduie sa descopere cine sunt si cum pot deveni mai buni, cautand mereu cai de auto-imbunatatire. Doresc sa ii ajute si pe ceilalti sa se descopere pe sine. Sunt atrasi de munca in echipa si au talentul de a-i ajuta pe ceilalti sa isi gaseasca drumul in viata, implicandu-se in consiliere, servicii sociale, jurnalism sau politica.
Toti idealistii au urmatoarele caractersitici:
– sunt entuziasti, au incredere in propria intuitie, doresc dragostea, gasirea sinelui adevarat, pretuiesc relatiile si viseaza sa fie intelepti
– se mandresc ca sunt iubitori, buni si autentici
– sunt de incredere, au inclinatie spre spiritualitate, centrati pe potentialul uman
– sunt parteneri intensi, parinti grijulii si conducatori care inspira pe ceilalti
Idealistii sunt siguri ca cooperarea este cea mai buna modalitate prin care ne putem atinge scopurile. Conflictul si confruntarea ii deranjeaza pentru ca reprezinta bariere intre oameni. Idealistii isi doresc relatii armonioase si au un talent unic in a-i ajuta pe oameni sa se inteleaga intre ei si sa lucreze in cooperare. Idealistii sunt romatici incurabili, care prefera sa se gandeasca la ce ar putea fi, mai degraba decat la ceea ce este. Lumea reala si practica este doar un punct de plecare pentru idealisti, crezand ca viata este plina de posibilitati care asteapta sa fie realizate, plina de sensuri care asteapta sa fie intelese. Viata are pentru ei o dimensiune mistica sau spirituala, o dimensiune inca invizibila, care poate fi cunoscuta prin intuitie sau credinta, ceea ce este mult mai important pentru idealist comparativ cu lumea materiala.
Avand o etica inalta, idealistii au standarde stricte de integritate personala. Idealistii sunt sinceri cu sine si cu ceilalti, iar daca nu sunt onesti, sunt foarte aspri cu propria persoana. Cel mai des, au suflet foarte bun, mai ales in relatiile personale fiind plini de bunavointa. Cred in principiul ca trebuie sa ii ajute pe ceilalti si se straduiesc sa aiba o relatie deosebita cu copiii lor, sa isi gaseasca un suflet pereche, pe cineva cu care se se poata lega spiritual si emotional, cu care sa impartaseasca lumea lor interioara.
Idealistii reprezinta numai 15-20% din populatie, dar desi sunt mai putini ca numar decat artizanii si gardieni, influenteaza prin idealismul lor un mare numar de oameni.
Subtipuri de idealisti
Profesorii au un talent natural in a determina elevii si studentii sa invete, sau, asa cum ar spune un idealist, sa ajunga la potentialul maxim. Profesorii (in jur de 2% din populatie) sunt capabili, fara efort, sa viseze la activitati fascinante in care sa isi angajeze studentii. Au capacitatea de a aprinde imaginatia altora si de a crede in ceilalti. Cauta intotdeauna ceea ce este mai bun la studentii lor si comunica clar ca ceilalti isi pot dezvolta potentialul.
Indiferent ce domeniu de activitate isi aleg, profesorii considera ca prioritatea numarul unu sunt oamenii si doresc sa se implice. Sunt foarte expresivi si calzi, manuiesc limbajul cu mare usurinta, mai ales atunci cand comunica fata in fata. Nu ezita sa isi exprime sentimentele, sunt entuziasti, vorbesc cu dramatism si pot deveni vorbitori charismatici. Profesorii au mare influenta asupra grupurilor de oameni si de multe ori ajung in posturi de conducere.
Profesorilor le place ca lucrurile sa fie bine organizate si isi indeplinesc sarcinile cu mult inaintea termenului limita, fiind de incredere in onorarea obligatiilor pe care le au. Valorizeaza cooperarea si relatiile armonioase, astfel ca sunt foarte toleranti cu ceilalti, sunt populari si este usor sa te intelegi cu ei.
Sunt foarte sensibili si au o intuitie foarte dezvoltata. Au o capacitate fara egal de a se cunoaste pe sine si pe ceilalti. Fara indoiala, ii pot citi pe ceilalti fara mare efort. De asemenea se pot identifica cu ceilalti cu mare usurinta, adoptand din caracteristicile, emotiile si credintele celor din jur. Profesorii se simt profund conectati cu oamenii din jurul lor si sunt sincer interesati de bucuriile si problemele celorlator oameni.
Consilierii au o mare dorinta de a contribui la bunastarea celorlaltora si isi gasesc implinirea in interactiunea cu oamenii, pe care ii ghideaza in dezvoltarea lor personala, pentru a atinge potentialul uman maxim. Desi sunt fericiti sa lucreze in diverse slujbe care necesita solitudine si atentie, consilierii se descurca bine intre oameni, pentru ca interactiunile lor sunt profunde. Au nevoie de timp singuri pentru a-si incarca bateriile. Consilierii sunt pozitivi in interactiunea cu oamenii, sunt foarte buni ascultatori si par interesati sa ajute oamenii in rezolvarea problemelor pe care le au. De obicei nu sunt conducatori vizibili, preferand sa lucreze cu oamenii unu-la-unu, sau sa isi exercite influenta din spatele scenei.
Exista destul de putini consilieri, sub 3% din populatie, si pot fi greu de cunoscut, pentru ca nu isi impartasesc gandurile sau reactiile emotionale cu ceilalti, cu exceptia persoanelor foarte apropiate lor. Sunt oameni foarte retrasi, cu o viata interioara bogata si complexa. Prietenii si rudele care ii cunosc de ani de zile vor gasi ca au laturi pe care nu le-au observat niciodata. Consilierii au personalitati misterioase si complicate, care de multe ori sunt confuzive chiar si pentru sine insusi.
Tind sa lucreze bine in diverse organizatii. Valorizeaza armonia si vor face toate eforturile pentru ca organizatia sa functioneze bine si in mod placut. Inteleg si folosesc in mod creativ sistemele umane si au talent in cooperarea cu ceilalti. Consilierii sunt interesati de sentimentele oamenilor si actioneaza ca un fel de barometru al sentimentelor in cadrul unei organizatii.
Binecuvantati cu imaginatie, consiliserii sunt adesea considerati cei mai poetici oameni si isi folosesc mult imaginatia poetica in limbajul zilnic. Au un mare talent pentru cuvantul scris si vorbit, comunicand cu oamenii intr-un mod foarte personal. Sunt intuitivi si recunosc usor intentiile si emotiile altora, chiar inainte ca cealalta persoana sa fie constienta de ele. Sunt de multe ori interesati de fenomenele paranormale.
Campionii, ca si ceilalti idealisti, sunt destul de putini, in jur de 4% din populatie. Considera experientele emotionale intense ca fiind vitale pentru o viata implinita. Campionii au o gama larga si variata de emotii si o mare pasiune pentru noutati. Viata este privita ca o drama in desfasurare, plina de posibilitati pentru bine si rau, iar campionii doresc sa experientieze toate evenimentele fascinante si sa cunoasca toti oamenii interesanti din lume. De multe ori, campionii abia asteapta sa le spuna celorlaltora despre experientele lor deosebite si de cele mai multe ori acestea nu sunt simple povesti. Campionii spun sau scriu povesti din dorinta de a releva ceva adevarat legat de experienta umana, sau pentru a-i motiva pe ceilalti prin convingerile lor puternice. Au o mare dorinta de a impartasi evenimente, si un entuziasm de neegalat, alaturi de un talent natural al limbajului.
Foarte individualisti, campionii se straduie sa obtina autenticitate personala si aceasta dorinta de a fi ei insisi este deseori foarte atractiva pentru ceilalti. In acelasi timp, campionii au o intuitie bine dezvoltata si pot spune care sunt emotiile celorlaltora sau mobilul actiunilor lor. De fapt, campionii sunt foarte atenti la mediul social si doresc sa nu le scape nimic. Au tendinta de a se explora pe sine si pe cei din jurul lor si se pot concentra foarte mult asupra unei singure persoane.
De obicei au multe relatii personale, sunt calzi si plini de energie cu prietenii lor. Sunt persoane placute si cu care colegii se inteleg usor, sau isi gestioneaza colegii sau studentii cu mare abilitate. Se descurca bine cu vorbitul in public sau la telefon si sunt atat de spontani si dramatici incat alti oameni iubesc compania lor. Sunt pozitivi, exuberanti si adesea au incredere ca in jurul lor se vor intampla numai lucruri bune.
Vindecatorii sunt persoane calme, care pot parea timide sau distante in prezenta altora. Dar in interior nu sunt deloc asa, avand o mare capacitate de a se ingriji de ceilalti. Vindecatorii pun foarte mare pret pe viata interioara sau iubesc extrem de mult cateva persoane speciale, sau o cauza pe care o considera importanta. Pasiunea lor cea mai mare este sa vindece conflictele dintre oameni sau grupuri, sa aduca unirea sau sanatatea in comunitatea lor.
Vindecatorii sunt extrem de idealisti, avand un puternic simt al binelui si raului. Concep lumea ce fiind un loc etic si onorabil, plin de bunatate potentiala. De fapt, pentru a intelege un vindecator, trebuie sa intelegem ca el este implicat in bunatatea care nu are granite si este lipsit de egoism, facand sacrificii extraordinare in numele a ceva in care crede. Vindecatorii se simt adesea izolati in puritatea idealismului lor.
De multe ori, vindecatorul este un copil neinteles. Vindecatorul traieste intr-o lume a fanteziei, intr-un basm cu printi si printese, ceea ce este uneori sever pedepsit de parinti. In timp ce parintii doresc ca vindecatorul sa nu mai fie atat de aerian, copilul incepe sa creada ca este rau sa fii visator si crede ca este ratusca cea urata.
La serviciu, vindecatorul este adaptabil, primeste cu entuziasm ideile di informatiile noi si este rabdator in situatiile complicate. Vindecatorii sunt foarte constienti de oameni si sentimentele lor si relationeaza bine cu oamenii. Atunci cand iau o decizie, conteaza sentimentele si nu ratiunea. Sunt interesati de stiinta, si, ca si ceilalti idealisti, manuiesc bine limbajul.