Prevalenta suicidului la adolescenti
Suicidul in randul adolescentilor continua sa fie o problema serioasa. Suicidul este a treia cauza de deces la varsta de 15-24 de ani, si a sasea cauza de deces la 5-14 ani.
Cauzele suicidului la adolescent
Adolescentii au sentimente puternice de stress, confuzie, indoiala de sine, presiune pentru succes, nesiguranta financiara si alte temeri legate de crestere. Pentru unii adolescenti divortul in familie sau formarea unei noi familii cu parinti vitregi si frati vitregi, sau mutatul intr-o alta comunitate sau scoala poate fi foarte nelinistitor si le pot amplifica indoielile legate de sine. Pentru unii adolescenti siucidul poate parea o solutie pentru problemele cu care se confrunta. Depresia si sentimentele suicidare sunt tratabile.
Simptome si semne la adolescentul care intentioneaza sa se sinucida
Parintii trebuie sa cunoasca urmatoarele semne si simptome care pot indica faptul ca adolescentul are ideatie suicidara:
- Modificari in tiparul de mancare sau somn
- Retragere din relatiile cu prietenii, familia sau activitatile obisnuite
- Actiuni violente, comportament rebel, sau fuga de acasa
- Utilizarea drogurilor sau alcoolului
- Neglijarea aspectului propriu
- Schimbari marcate de personalitate
- Plictiseala constanta, dificultati de concentrare sau declinul calitatii scolare
- Pierderea interesului in activittai care inainte ii faceau placere
- Lipsa de toleranta a laudelor sau recompenselor
Un adolescent care planuieste sa se sinucida poate de asemenea:
- Sa se planga ca este o persoana rea sau ca se simte putred pe dinauntru
- Sa faca declaratii de genul: nu voi mai fi o problema pentru voi multa vreme, nimic nu conteaza, nimic nu are rost, nu va voi mai vedea nciodata
- Isi pune lucrurile in ordine, de exemplu isi face cadou lucrurile preferate, isi curata camera, isi arunca lucruri importante pentru el
- Devine brusc vesel dupa o lunga perioada de depresie
- Prezinta semne de psihoza: halucinatii, gandire bizara
Daca un copil sau adolescent spune ca are de gand sa se omoare, intotdeauna declaratia trebuie luata in serios si se apeleaza imediat la psihiatru. Adesea oamenii nu se simt confortabil sa vorbeasca despre moarte. Dara daca intrebam copilul sau adolescentul daca este trist, deprimat, si de aceea se gandeste la moarte, acest lucru poate fi de ajutor.
Tratament si psihoterapie
Cu suport din partea familiei si tratament prin psihoterapie si eventual medicatie copiii si adolescentii cu ideatie sucidara pot sa se vindece si sa se reintoarca la o dezvoltare mai sanatoasa.