Studiile asupra suicidului sunt clasificate în studii asupra suicidului complet, a încercării de suicid şi a ameninţărilor cu suicidul.
Studiile asupra suicidului complet pot estima exact faza ciclului menstrual in care apare suicidul. Cele mai bune două studii metodologice realizate până în 2000 asupra ciclului menstrual şi suicidului nu au obţinut insa acelaşi rezultate: un studiu susţine că există o relaţie între suicidul complet şi faza luteală a ciclului menstrual, în timp ce un alt studiu nu a găsit nici o relaţie între ciclul menstrual şi suicidul complet.
Trecând în revistă cercetările din ultimii 40 de ani, şase din aceste studii nu au identificat nici o relaţie între ciclul menstrual şi comportamentul suicidar, cinci studii au arătat că încercările de suicid sunt mai frecvente premenstrual sau în a 4 – a săptămână a ciclului menstrual, cinci studii au arătat că încercările de suicid sau suicidul complet sunt mai frecvente în prima săptămână a ciclului menstrual şi în sfârşit două studii susţin că încercările de suicid sunt mai frecvente imediat înainte sau după menstruaţie.
Unii autori susţin că faza premenstruală este un trigger pentru problemele psihiatrice acute: faza premenstruală este o perioadă de vulnerabilitate crescută pentru încercările de suicid la femeile susceptibile (femei ne-psihotice cu istoric medical sau ginecologic şi adaptare maritală sau sexuală slabă), în timp ce la celelalte femei faza premenstruală ar avea un efect protector.
Un studiu publicat în 1986 sprijină ideea conform căreia faza hipoestrogenică a ciclului sexual este asociată cu încercările de suicid. Efectul estrogenului asupra dopaminei poate influenţa dispoziţia la femei, influenţând astfel comportamentul suicidar. Alte explicaţii posibile sunt intabilitatea emoţională – legată de sindromul premenstrual, teama de sarcină după întârzierea menstruaţiei şi factorii psihosociali legaţi de gen.
Funcţia serotoninergică este de asemenea legată de comportamentul suicidar: funcţia serotoninergică este scăzută atunci când nivelul hormonilor gonadici este scăzut, astfel că se presupune că femeile impulsive au o probabilitate mai mare de comportament suicidar în faza perimenstruală, când există cel mai scăzut nivel de hormoni gonadici.