Ti-e teama ca boala pe care o ai este terminala, si nimeni nu stie asta. Sau ti-e frica ca durerile din piept sunt semnul unui atac de cord, sau ca durerea de cap este rezultatul unei tumori sau a unui anevrism. Simti ca oricare din simptomele pe care le ai sunt periculoase pentru viata ta. Ti-e foarte teama de cate ori te gandesti la moarte, sau poate ca te gandesti la moarte destul de frecvent, sau chiar nu iti poti scoate asta din minte. Poate ti-e frica sa iti lasi membrii familiei sa se descurce de unii singuri. Sau ai cumva „sentimentul”ca ai putea muri curand.
Toate acestea sunt simptome de anxietate. Teama de moarte este destul de uzuala. Tuturor oamenilor le e frica de moarte intr-o anumita masura. Oricum, exista dovezi care arata ca o „moarte buna” este mai dificil de „obtinut” daca ne este teama de moarte- un motiv important pentru a ne putea depasi aceasta frica.
Frica de moarte este atat de frecventa incat au fost realizate multiple proiecte de cercetare pe aceasta tema. S-a constatat ca in general femeilor le este mai frica de moarte decat barbatilor, sau este posibil ca femeile sa admita mai degraba acest lucru si sa fie dispuse sa discute despre temerile lor.
Tipuri de frica de moarte
Frica de moarte se imparte in mai multe categorii:
Frica de durere si suferinta. Multi oameni se tem ca atunci cand vor muri vor avea dureri mari si vor suferi mult. Aceasta teama apare la pacienti care au cancer, dar si la multe persoane sanatoase.
Teama de necunoscut. In cele din urma moartea inseamna ceva necunoscut- nimeni nu a supravietuit mortii pentru a ne putea spune ce se intampla de fapt dupa ce murim. Ca oameni dorim sa intelegem si sa dam un sens lumii din jurul nostru, dar moartea nu poate fi pe deplin inteleasa atata vreme cat suntem in viata.
Teama de non-existenta. Multi oameni se tem ca vor inceta sa mai existe dupa ce mor. Aceasta teama nu apartine numai de cei fara religie sau atei. Multi credinciosi se tem ca viata de dupa moarte nu exista cu adevarat.
Frica de pedeapsa eterna. Din nou, si aceasta frica nu este circumscrisa doar celor religiosi. Oamenii din toate religiile, ca si cei necredinciosi, se tem ca ar putea fi pedepsiti pentru ceea ce au facut sau nu au facut cat timp au trait pe pamant.
Frica de pierderea controlului. Oamenii au de multe ori nevoie sa detina controlul asupra diverselor situatii. Moartea este ceva care scapa de sub controlul nostru si ca urmare ne sperie pe multi dintre noi. Unele persoane incearca sa controleze moartea intr-o anumita masura avand un comportament foarte grijuliu cu propria persoana si mergand regulat la controale medicale.
Teama de ceea ce se va intampla cu cei iubiti. Probabil una din cele mai comune forme de teama de moarte, care apare mai ales la parintii tineri si parintii singuri este ce se va intampla dupa moartea lor cu cei pe care ii au in ingrijire.
Teama patologica de moarte
Teama de moarte poate ajunge sa fie atat de severa incat sa interfereze cu viata zilnica. O asemenea frica poate bantui gandurile si afecta deciziile pe care le luam. Daca acest lucru este adevarat pentru dvs atunci ati putea suferi de ceea ce se numeste tanatofobie sau necrofobie. Daca aceasta este situatia, aveti absoluta nevoie sa apelati la un psihoterapeut.
Teama normala de moarte
Uneori teama de moarte are o functie normala. Daca ne este teama de moarte suntem mai atenti si mai precauti cu anumite lucruri, de exemplu purtam o centura de siguranta in masina sau ne punem casca cand mergem cu motocicleta. O teama normala de moarte ne poate reaminti sa ne bucuram de timpul in care traim, sa acordam atentie relatiilor noastre, sa ne preopcupam de cariera noastra, sa pastram legatura cu cei pe care-i iubim.