Cele sase tipuri de personalitate, asa cum rezulta din teoria personalitatii lui J.L. Holland sunt:
Tipul realist (motor): ii plac activitati care presupun forta fizica; este agresiv, are o organizare motorie buna, dar nu are deprinderi verbale si interpersonale, prefera sa rezolve problemele concrete si nu pe cele abstracte; este nesociabil. Preferintele sale se indreapta spre acele activitati care solicita manipularea ordonata si sistematica a obiectelor, instrumentelor, masinilor. Achizitioneaza competente manuale in domeniul mecanic, agricol, tehnic. Ii displac activitatile sociale si educationale. Domenii ocupationale: topograf, mecanic, activitati fizice in aer liber, mestesuguri manuale.
Tipul intelectual (investigativ): este orientat spre sarcina, gandeste problemele incercand sa inteleaga si sa organizeze lumea, ii plac sarcinile ambigue si activitatile intraceptive; este orientat spre abstract. Preferintele sale se canalizeaza spre acele activitati care implica investigatii creative ale fenomenelor fizice, biologice si culturale. Achizitioneaza competente stiintifice si matematice. Ii displac activitatile persuasive, sociale si repetitive. Exemple de ocupatii; chimist, fizician, biolog, informatician.
Tipul artistic (estetic): prefera relationarea personala indirecta printr-o autoexprimare proprie mediului artistic. Preferintele sale sunt axate pe activitatile nestructurate, care presupun manipularea materialelor pentru a crea forme artistice noi. Achizitioneaza competente artistice in domeniul muzical, lingvistic, al artelor plastice, literar. Ii displac activitatile ordonate, sistematizate, administrative sau de afaceri. Exemple de ocupatii: pictor, scriitor. Alte domenii ocupationale: muzica, limbi straine, arte plastice, literatura, publicitate, decoratiuni interioare, fotografie, televiziune.
Tipul social (de sustinere): alege roluri de predare si terapeutice; ii plac lucrurile sigure, are deprinderi verbale si interpersonale; este orientat social; accepta impulsurile feminine. Preferintele sale se indreapta spre acele activitati care implica informarea, pregatirea, dezvoltarea, grija pentru alte persoane. Achizitioneaza competente in stabilirea unei bune relationari cu alte persoane. Ii displac activitatile manuale si tehnice care presupun utilizarea de materiale si/sau masini, unelte de lucru. Exemple de ocupatii: asistent social, consilier de orientare a carierei, profesor, terapeut, purtator de cuvant, reporter.
Tipul intreprinzator (persuasiv): prefera utilizarea deprinderilor sale verbale in situatii care ii furnizeaza ocazii de vanzare, de dominare, de a-i conduce pe altii. Prefera acele activitati in care solicita alte persoane pentru atingerea scopurilor sale organizatorice sau financiare. Achizitioneaza competente de lider, de persuasiune, de relationare interpersonala. Exemple de ocupatii: vanzator, manager, agent de vanzari, mic intreprinzator, lider.
Tipul conventional (conformist): are o structura verbala formata, prefera activitatile in care sa utilizeze cifrele; alege rolurile de subordonat; isi realizeaza scopurile prin conformism; este loial puterii. Prefera activitatile care solicita manipulari ordonate si sistematizate ale datelor, organizand informatiile scrise si pe cele numerice pentru atingerea scopurilor sale organizationale sau financiare. Ii displac activitatile nestructurate, nesistematizate si artistice. Exemple de ocupatii: contabil, functionar, secretara, administrator, bibliotecar, arhivist.