Trauma produsa de pierderea locului de munca

By | September 21, 2017

Trauma produsă de pierderea slujbei este similară cu cea produsă de divorţ sau de moartea cuiva apropiat.

Stadiile acestui stres sunt:

Socul: probabil nici nu vă daţi seama prea bine ce s-a întâmplat. În cazuri extreme apare panica, confuzia şi incapacitatea de a acţiona.

Negarea: persoana poate refuza să creadă ceea ce s-a întâmplat şi crede că s-a făcut o mare greşeală

Uşurarea: dacă concedierea vă eliberează de presiunea acumulată de săptămâni sau de luni de zile, noua dvs. „libertate” este o ocazie care ar fi apărut doar dacă v-aţi fi dat demisia

Furia: unele persoane proaspăt concediate au fantezii că se vor răzbuna pe foştii şefi sau colegi care sunt responsabili de concedierea lor. Alţii se înfurie pe propria persoană, iar unii atât pe foştii şefi cât şi pe ei înşişi.

Negocierea: unele persoane, într-o încercare adesea inutilă şi motivată de panică apelează la fostul angajator pentru a le da o a doua şansă sau pentru a-i transfera undeva.

Depresia: atunci când realitatea pierderii slujbei este în final percepută, apare aproape invariabil depresia. Aceasta poate însemna insomnie, anxietate sau izolarea de familie şi de prieteni. Depresia poate dura de la căteva zile la trei săptămâni. Dacă persistă mai mult de trei săptămâni atunci poate fi depresie clinică, caz în care poate fi nevoie de ajutor specializat.

Acceptarea: timpul necesar acceptării pierderii slujbei variază. În acest punct persoana începe să gândească în perspectivă şi să facă un plan de marketing în mod comprehensiv.

Comunicarea în familie

În tranziţia spre o altă slujbă este nevoie de energie şi încredere. Pentru a avea energie şi încrederea necesară aveţi nevoie de suportul familiei. Multe persoane care caută o slujbă fac greşeala de a se ascunde de familiile lor, deşi problema pe care o au afectează întreaga familie. Protejarea familiei de un adevăr cum este pierderea slujbei nu ajută pe nimeni.

Impactul financiar

Dacă ştiţi că în următoarele săptămâni sau luni veţi avea un venit mic este probabil nevoie să reduceţi cheltuieli. Începeţi cu eliminarea cheltuielilor care nu sunt necesare. Întâlniţi-vă cu membrii familiei pentru a vă asigura că toată lumea înţelege care este realitatea. Împărtăşiţi orice deteriorare a situaţiei dvs. financiare cu banca la care aveţi credit sau cu alţi creditori, care au un interes pe termen lung ca dvs. să faceţi plăţile lunare. Cei mai mulţi oameni cred că dacă se prefac că aceste lucruri nu există, creditorii vor uita de ei pe perioadă nedefinită. Însă lucrurile se întâmplă exact invers şi astfel de atitudine este premergătoare dezastrului.

Direcţia carierei

Odată ce aceste lucruri au fost rezolvate este momentul de redactare a unui CV, ceea ce depinde de cariera pe care o doriţi. Dacă vă gândiţi să vă schimbaţi cariera este probabil util să consultaţi un consilier de carieră.

Bibliografie: Wilson, R, Lewis, A – Barron’S Better Resimes for Executives and Profesionals, Barron’sEducational Series, Inc., 1996.