
Nervous Breakdown
Tulburarea de personalitate borderline se caracterizeaza prin instabilitatea relatiilor emotionale, a imaginii de sine si a emotiilor, precum si impulsivitate marcata. O trasatura fundamentala a persoanelor cu tulburare de personalitate borderline este ca fac eforturi disperate pentru a evita abandonul real sau imaginar. Daca percep posibilitatea unei separari sau a unei rejectii li se modifica imaginea de sine si comportamentul in mod dramatic. Sunt foarte sensibili la orice circumstante din mediul inconjurator, le este foarte frica sa nu fie abandonati si se infurie nejustificat, chiar daca este vorba despre o separare pe termen scurt sau inevitabila: de exemplu intra in panica sau se infurie cand cineva intarzie cateva minute la o intalnire sau daca anuleaza o intalnire oarecare. O astfel de situatie este interpretata ca abandon, datorat faptului ca ei sunt “rai”. Aceste frici de abandon se leaga de intoleranta pe care o au la a sta singuri, chiar si pentru un timp foarte scurt. Eforturile lor disperate de evitare a abandonului pot include automutilarea sau incercarile de suicid.
Persoanele cu tulburare de personalitate boderline au relatii instabile si intense. Isi idealizeaza profesorii sau iubitii de la prima sau a doua intalnire, cer sa petreaca foarte mult timp impreuna si divulga cele mai intime detalii chiar de la inceputul relatiei. Pot trece insa rapid de la idealizarea altor oameni la devalorizarea lor, avand impresia ca cealalta persoana nu se ocupa suficient de ei, nu este prezenta langa ei, nu le ofera suficient. Sunt draguti cu ceilalti numai in speranta ca celalata persoana va fi langa ei pentru a le satisface propriile nevoi. Isi schimba insa dramatic parerea despre ceilalti, datorita deziluziilor ca profesorul nu ii ajuta in mod special sau pentru ca iubitul/iubita nu poate sta timp de 24 de ore acasa.
Cei care au tulburare de personalitate borderline au o imagine de sine instabila, caracterizata prin schimbarea brusca a obiectivelor, valorilor si aspiratiilor. Isi schimba brusc planurile privitor la cariera, identitatea sexuala, valorile sau cercul de prieteni. Trec brusc de la rolul unei victime neajutorate la rolul razbunatorului. Desi imaginea lor de sine se bazeaza in general pe ideea ca sunt rai sau imorali, uneori au senzatia ca nu exista deloc. Astfel de experiente apar de regula in situatia in care simt lipsa unei relatii semnificative si a sprijinului din partea altora.
Persoanele cu tulburare borderline sunt impulsive, pot juca jocuri de noroc, cheltuie banii in mod iresponsabil, mananca compulsiv, abuzeaza de droguri si alcool, se angajeaza in relatii sexuale periculoase, conduc imprudent masina, etc. Aproximativ 8-10% se sinudic si foarte frecvent se automutileaza prin taieturi sau arsuri. Suicidul si automutilarea sunt precipitate de amenintarile de separare sau rejevtie, ori de situatiile in care ar fi probabil ca vor trebui sa isi asume o responsabilitate crescuta.
Au o instabilitate emotionala semnificativa, datorata unei reactivitati marcate a dispozitiei. In general se simt tristi, cu accese de furie, panica sau disperare, rar cu perioade de bucurie sau satisfactie. De multe ori au un sentiment cronic de vid interior, se plictisesc usor si cauta in mod constant ceva de facut. Persoanele cu tulburare de personalitate borderline au de cele mai multe ori dificultati de gestionare a furiei si se infurie intens si inadecvat. Furia este adesea declansata de faptul ca o persoana este neglijenta, retinuta, indiferenta sau degajata. Dupa ce se infurie, se simt vinovati si sentimentul ca sunt rai creste in intensitate. In timpul perioadelor de stres extrem pot avea idei paranoide, ca raspuns la un abandon real sau imaginar.
De multe ori persoanele cu tulburare de personalitate borderline se submineaza singure in momentul in care sunt pe punctul de a-si indeplini un scop, de exemplu abandoneaza scoala chiar inainte de absolvire, distrug o relatie buna care este clar ca poate dura, etc. Uneori au simptome asemanatoare celor psihotice, de exemplu halucinatii, distorsiuni ale imaginii corporale, idei de referinta, etc.