Trăsăturile esențiale ale personalității de tip evitant sunt inhibiția socială, sentimentele de inadecvare și hipersensibilitatea la evaluarea negativă. Evită activitățile care implică contact interpersonal semnificativ, pentru că le este teamă de critică, dezaprobare sau rejecție. Pot refuza promovările la serviciu de teamă ca noile responsabilități să nu facă ca ceilalți să îi critice. Evită să își facă noi prieteni daca nu sunt siguri că vor fi acceptați, fără critică. Până când nu le demonstrează contrariul, ceilalți oameni sunt considerați critici și dezaprobatori. Persoanele evitante nu vor lua parte la nici o activitate de grup fără asigurări repetate de sprijin din partea celorlaltora. Intimitatea interpersonală este de adesea dificilă, dar pot avea relații intime dacă sunt absolut siguri de acceptare necondiționată. Acționează rezervat, au dificultăți în a vorbi despre propria persoană și nu își exprima sentimentele de teamă să nu fie ridiculizați.
Pentru că sunt preocupați de faptul că pot fi criticați sau respinși in situațiile sociale, sunt mereu atenți să depisteze astfel de reacții. Dacă cineva este, vag dezaprobator sau ușor critic, se vor simți extrem de râniți. Sunt timizi, liniștiți, inhibați și „invizibili” datorită fricii că dacă atrag atenția, acest lucru ar fi umilitor sau degradant, se așteaptă ca, indiferent ce vor spune, ceilalți sa creadă ca au spus ceva greșit, așa că mai bine nu vorbesc deloc. Își doresc să ia parte la viată socială, dar le este teamă, se simt inadecvați și cu o stimă de sine scăzută. Au mereu îndoieli privitor la competentele sociale și cred că sunt inferiori altor oameni. Nu își asuma nici un fel de riscuri și nu se implică în nici un fel de activități, ca sa nu se facă de râs. Exagerează pericolele potențiale din situațiile obișnuite și de obicei au un stil de viată foarte retras, datorită nevoii de siguranță și certitudine. De exemplu, pot să nu se prezinte la un interviu pentru o slujba, pentru ca se simt jenați ca nu s-au îmbrăcat adecvat.
Sunt foarte vigilenți pentru a detecta expresiile faciale ale oamenilor cu care intră în contact pentru ca sunt temători și tensionați. Se întâmplă să se facă glume pe seama lor, ceea ce le confirmă îndoielile despre propria persoană. Sunt foarte speriați să nu reacționeze la critici prin înroșirea feței sau plâns. Sunt descriși de ceilalți ca fiind timizi, singuratici și izolați.
Principala problemă a evitanților este cea a interacțiunilor sociale și la serviciu. Datorită stimei de sine scăzute si hipersensibilității la respingere, au contacte interpersonale foarte reduse. Devin relativ izolați și nu au prieteni care să îi ajute sa facă față crizelor. Doresc iubire și acceptare și pot avea fantezii despre relații ideale cu ceilalți. Comportamentul lor evitant poate să le afecteze slujba, pentru ca evită orice situație socială care pot fi importante pentru cerințele de bază la locul de muncă.
Adesea coexistă cu tulburările depresive, bipolare și anxietatea (mai ales fobia socială). Poate exista concomitent cu personalitatea dependentă și tulburările de personalitate din grupul A.